П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яБіль у м'язах і шум у вухах. Коли йти до лікаря?

Біль у м’язах і шум у вухах. Коли йти до лікаря?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо у вас після сильного переохолодження або затяжної застуди з'явився стріляючий біль у м'язах, шум у вухах або зниження зору, слід проконсультуватися з лікарем і виключити неврит.

Чому виникає це поширене захворювання, якими ускладненнями загрожує і як його лікувати, розповіла невролог вищої категорії Оксана Щитник.

Що таке неврит?

Неврит – це запалення периферичних нервів (розташованих поза центральною нервовою системою), що супроводжується зміною їхньої структури, порушенням чутливої та рухової функцій, больовим синдромом. Конкретні симптоми невриту залежать від того, який саме нерв уражено.

Локальний неврит викликає запалення якогось одного нерва – лицьового, слухового, зорового, плечового, сідничного тощо. При деяких станах – наприклад, дії токсичних речовин або нейротропних вірусів, – уражаються кілька груп нервів і виникає поліневрит. Якщо разом з периферичним нервом запалюється нервовий вузол

Чому виникає запалення?

Запалення нерва – це реакція організму на різні пошкоджуючі чинники. Одна з найчастіших причин невритів – бактеріальні або вірусні інфекції. Зазвичай збудник проникає до нерва із осередку інфекції, розташованого поблизу. Наприклад, неврит лицьового нерва часто стає ускладненням отиту або синуситу. Спровокувати запалення нерва здатні і судинні порушення, спричинені атеросклерозом або іншими патологіями судин.

Також до поширених причин невритів належать захворювання хребта (остеохондроз, міжхребцеві грижі, тунельні синдроми); переохолодження; дія токсичних речовин (алкоголь, важкі метали); травми та забиття; порушення обміну речовин.

Спровокувати неврит здатні також такі захворювання, як цукровий діабет, ревматизм, артрит, подагра, розсіяний склероз, онкопатології.

На що звертати увагу?

Симптоми невриту залежать від того, які нерви уражено. Але зазвичай це нападоподібний тупий біль по ходу ураженого нерва, що посилюється на холоді і при фізичному навантаженні; порушення чутливості (оніміння, поколювання, відчуття «мурашок»); слабкість і часткове зниження м’язової сили; в ускладнених випадках – зникнення сухожильних рефлексів, параліч м’язів. Також можуть спостерігатися головний біль та запаморочення, проблеми із зором, слухом, рівновагою. Ці симптоми можуть бути як тимчасовими, так і постійними.

Крім того, при невриті можуть виникнути набряклість, сухість і синюшність шкіри в області ураженого нерва, підвищена пітливість, випадіння волосся, ламкість нігтів.

Який лікар допоможе?

Діагностикою та лікуванням невриту займається лікар-невролог. Вибір методики лікування залежить від локалізації невриту, його стадії та причини виникнення. Так, при виявленні інфекції призначаються антибактеріальні або противірусні засоби, при судинних порушеннях – медикаменти, які покращують кровообіг. Для відновлення нервового стовбура застосовуються протизапальні препарати, вітаміни групи В, діуретики для зменшення набряклості тканин, загальнозміцнюючі засоби (вітаміни, різні стимулятори).

При будь-якому невриті як симптоматичне лікування призначаються знеболювальні препарати. Іноді може бути рекомендовано операцію – наприклад, для усунення здавлення нерва.

Як довго лікуватимуть?

Після зняття запалення (зазвичай після першого тижня лікування) рекомендуються фізіотерапевтичні процедури (ультрафонофорез, електрофорез, імпульсні струми, УВЧ), медичний масаж, заняття лікувальною фізкультурою.

Терапія легких випадків невриту, як правило, займає 2-3 тижні, при цьому у 75 відсотків хворих відбувається повне відновлення. Але в літньому віці й за наявності хронічних захворювань цей процес протікає довше і складніше.

Просто, але ефективно

Для профілактики виникнення невриту уникайте переохолоджень і травм, зміцнюйте імунітет, не пускайте на самоплив вірусні та інфекційні захворювання, збалансовано харчуйтеся і не зловживайте алкоголем.

Чим небезпечне захворювання?

Внаслідок пізнього звернення до лікаря або неадекватного лікування неврит може призвести до часткового або повного порушення рухів (парез абопараліч), атрофії м’язів та появи тугорухливості в суглобах.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні