Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляЗимове чаювання: як зігрітися у морозний день

Зимове чаювання: як зігрітися у морозний день

Этот материал также доступен на русском языке
15 грудня ми відзначаємо Міжнародний день чаю і саме час поговорити про цей благородний напій.

Чай – один із найпопулярніших і найдавніших напоїв у світі: питні якості чаю відкрив китайський імператор Шен Нунг ще у III столітті до нашої ери. У сучасному світі чаю присвячений навіть спеціальний день – 15 грудня ми відзначаємо Міжнародний день чаю. Які ж існують різновиди і рецепти чаю?

Сорт чаю – результат методу обробки чайного листа. Саме від цього процесу залежать колір та смак напою.

Існує шість основних сортів чаю

  • ЗЕЛЕНИЙ. Для цього чаю збирають бруньки і 1–2 верхні листки і піддають їх тепловій обробці, щоб уникнути окислення.
  • ЧОРНИЙ. Для цього чаю збирають бруньки і верхні листочки чайного куща, які піддають повному окисленню, через що чай має терпкий, пряний аромат.
  • БІЛИЙ. Листя для нього збирають із кущів, бруньки яких покриті густим білим ворсом – бай-хоа. Їх сушать природним чином або за допомогою вентиляторів.
  • ЖОВТИЙ. Для цього сорту збирають лише молоді бруньки, пропарюють, а потім накривають гарячу сировину вологим полотном. Бруньки набувають жовтуватого відтінку, який передають напою.
  • УЛУН. Назва в перекладі означає «чорний дракон». Гілки чайних кущів, де вони росли, іноді обвивали чорні змії, і, щоб діти не боялися, їм говорили, що це маленькі чорні дракони. Виробляють цей чай із дозрілого листя.
  • ПУЕР. Цей чай роблять із листя, бруньок та живців чайного куща. Він отримав свою назву від китайського міста Пуер, жителі якого винайшли спосіб пресувати чай. Так він повільно окислювався, а його смак ставав складнішим.

Крім того, смак чаю залежить від ароматичної обробки.

  • Парфумовані чаї – в них додають квіти або суміш із прянощів.
  • Ароматизовані чаї – на листя розпорошують ефірні олії фруктів.
  • Копчені чаї – їх виготовляють із грубого листя сушонг і висушують на дровах ялинки, що надає їм димного аромату.

Як можно приготувати чай

Чай по-французьки

Чорний чай – 0,5 чайної ложки, вода – 200 грамів, апельсиновий сік – 50 грамів, лимонний сік – 1 чайна ложка, коньяк – 2-4 столові ложки, мускатний горіх та цукор – за смаком.

Заваріть чорний чай, додайте апельсиновий і лимонний сік. Закип’ятіть і влийте коньяк, покладіть цукор і посипте мускатним меленим горіхом.

Масала: чай по-індійськи

Молоко – 100 грамів, вода – 200 грамів, цукор – 2 чайні ложки, чорний чай – 1 чайна ложка, мускатний горіх мелений – 0,25 чайної ложки, імбир свіжий – 0,25 чайної ложки, гвоздика – 3 штуки, кардамон – 1 щіпка.

Наріжте дрібними шматочками імбир, а мускатний горіх натріть на тертці. У каструлю налийте молоко і покладіть туди всі спеції й чайну заварку. Поставте чай на плиту і доведіть до кипіння, обов’язково помішуючи. Після того як суміш закипить, зменште вогонь і потримайте чай на повільному вогні приблизно 2-3 хвилини. Потім розлийте напій у чашки. Пийте обов’язково гарячим, інакше смак напою зіпсується.

Пряний яблучний чай

Яблучний сік – 400 грамів, яблука – 2 штуки, краще червоні, ромашка – 1 столова ложка, м’ята – 1 столова ложка, кориця – 1 паличка, вода – 600 грамів.

Покладіть у чайник для заварювання ромашку і м’яту, додайте корицю і гвоздику. Залийте окропом і залиште на 15 хвилин. Яблука наріжте дрібними кубиками і розкладіть у склянки. Процідіть трав’яний чай, додайте яблучний сік і розмішайте. Розлийте у склянки з яблуками і одразу подавайте.

Чай з розмарином і смородиною

Червона смородина – 40 грамів, розмарин – 1 гілочка, м’ята – 1 чайна ложка, мед – 2 столові ложки.

Червону смородину розітріть з розмарином та м’ятою. Суміш, що вийшла, покладіть в заварювальний чайник і залийте окропом. Настоюйте чай 5 хвилин, пийте гарячим.

Чайний глінтвейн

Чорний чай – 2 чайні ложки, апельсин – 0,5 штуки, лимон – 0,5 штуки, вода – 1 склянка, кориця – 2 палички, гвоздика – 12 штук, мед – за смаком.

Лимон та апельсин наріжте тонкими часточками. Закип’ятіть воду і окремо в чашці заваріть чай. Залиште на 10 хвилин. Процідіть і перелийте в каструльку. Додайте спеції, апельсин і лимон. Поставте каструльку на плиту і доведіть вміст до кипіння. Вимкніть і залиште під кришкою на 10 хвилин. У чашки покладіть за смаком мед і розлийте гарячий чайний глінтвейн. Перемішайте.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні