Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк розпізнати майбутні хвороби по очах?

Як розпізнати майбутні хвороби по очах?

Этот материал также доступен на русском языке
 Романтики називають очі дзеркалом душі, а медики – вікном у мозок. Нові дані підтверджують: деякі хвороби очей пов'язані з розвитком у пацієнтів хвороби Альцгеймера.

Озираючись у минуле

Вчені з Вашингтонського університету опублікували дослідження, в якому припустили, що три очні захворювання – глаукома, макулярна дистрофія та діабетична ретинопатія (ураження сітківки) – пов’язані з розвитком хвороби Альцгеймера. Вони дійшли висновку, що з тих, хто мав ці недуги, ризик розвитку деменції на 40-50% вище, ніж в інших. Але далеко не тільки старече недоумство пов’язують з очними хворобами.

Про що розповість сітківка ока?

Подивитися на сітківку – це буквально означає подивитися на мозок, а точніше, на його невелику частину. Сітківка є закінченням зорового нерва, який сполучає око з мозком. Вона складається з тієї ж тканини, що й мозок. Проблеми в сітківці можуть бути ознакою того, що в мозку фізіологічно відбувається щось погане.

Так, наприклад, набряк зорового нерва може сигналізувати про пухлину мозку. Оскільки череп обмежує обсяг мозку, то, розвиваючись, пухлина займає призначене йому місце, буквально давлячи на мозок. У результаті підвищується внутрішньочерепний тиск, що призводить до набряку зорового нерва. Його можна побачити, лише дослідивши очне дно.

Є і менш очевидні діагнози, що розпізнаються по очах. Наприклад, діабет. Діабет може призвести до того, що капіляри на очному дні будуть руйнуватися, провокуючи синці на сітківці. Через них людина бачитиме лише частину картинки перед собою, або все навколо неї буде розпливчастим. За таких симптомів потрібно терміново звертатися до лікаря.

Інша форма ураження сітківки – це гіпертонічна ретинопатія. Проводячи дослідження очного дна, офтальмолог може помітити зміну розмірів чи незвичне розташування кровоносних судин в оці, причиною цьому можуть бути проблеми з артеріальним тиском.

За холестериновими бляшками в судинах очного дна лікар може діагностувати у пацієнта атеросклероз (атеросклеротична ретинопатія). Бляшки в судинах очного дна або в артерії, що живить сам зоровий нерв, виснажують їх і викликають погіршання (а в найважчих випадках – втрату) зору.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті