Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПерерахунок пенсій відкладається

Перерахунок пенсій відкладається

Этот материал также доступен на русском языке
У січні нам обіцяють збільшення прожиткового мінімуму. Передбачено це Законом про Держбюджет на 2024 рік. Зазвичай разом із прожитковим мінімумом зростали і мінімальні пенсії та надбавки до них. Але в наступному році це правило зміниться. Як саме?

На початку листопада Верховна Рада ухвалила Закон про Держбюджет на 2024 рік. Він передбачає збільшення прожиткового мінімуму з 1 січня. Через збільшення прожиткового мінімуму зазвичай відбувається автоматичний перерахунок мінімальних пенсій та всіляких надбавок до них.

В одній зі статей «Пенсії та зарплати: які зміни нас чекають в 2024 році?» ми навіть розписували, як у звʼязку зі збільшенням прожиткового мінімуму могли б зрости пенсії з 1 січня.

Але у пункті 8 Прикінцевих положень проєкту закону про бюджет на наступний рік зазначено дослівно:

«Встановити, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2024 року, провадиться з 1 березня 2024 року разом зі здійсненням щорічної індексації пенсій».

Тобто жодного перерахунку пенсій з 1 січня 2024 року не буде, попри зростання прожиткового мінімуму (хоча він був би все одно незначний).

Це нововведення в кінці листопада затвердили остаточно. Мінімальні пенсії та надбавки, що залежать від прожиткового мінімуму, перерахують тільки в березні. Тоді ж має відбутися індексація.

P.S. За таких обставин невеличкий перерахунок з 1 січня може торкнутися лише тих, чия пенсія залежить від мінімальної зарплати, що також має зрости (частково це особи у віці старше 65 років із повним стажем та деякі чорнобильці). А от зростання прожиткового мінімуму збільшення пенсій відтепер не гарантує.

Нове на сайті