Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіРеформа землі: що може змінитися з нового року?

Реформа землі: що може змінитися з нового року?

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на війну, з 1 січня 2024 року має розпочатися другий етап земельної реформи. У чому її суть та чому деякі аграрії просять зачекати з реформою?

Хто і скільки землі зможе купити?

Ринок землі в нашій країні відкрився 1 липня 2021 року*. З того часу власники сільськогосподарських земель можуть продавати свої ділянки. Щоправда, ринок працює із низкою обмежень. Право купувати землю є лише у фізичних осіб – громадян України. До того ж — не більше 100 гектарів в одні руки, і лише за безготівковим розрахунком із підтвердженням походження коштів. Насамперед право на викуп ділянки має його орендар – якщо конкурент не пропонує вищу ціну. Зміна цільового призначення куплених сільгоспділянок заборонена.

З 1 січня 2024 року кількість потенційних покупців сільськогосподарських земель значно збільшиться. Купувати їх зможуть і юридичні особи – якщо підприємства створено та зареєстровано за законодавством України, а учасниками є лише громадяни нашої країни, держава чи територіальні громади.

Максимальний розмір земельної ділянки, яку зможе придбати одна фізична чи юридична особа, збільшиться до 10 тисяч гектарів.

Ціни піднімуться, але не відразу

В умовах війни ринок землі своєї роботи не припинив. І хоча, за даними експертів, кількість купівель-продажів скоротилася більш ніж удвічі, ціни на ділянки зросли приблизно на 20%. Нині землі сільськогосподарського призначення коштують у межах 1300 – 2800 доларів за гектар (від 47,5 тисячі до 102 тисяч гривень). Їхня ціна відрізняється залежно від регіону, якості ґрунту, розташування наділу в полі.

Із введенням у дію другого етапу земельної реформи ціна землі зросте, вважають експерти. Вже наступного року ділянки можуть подорожчати на 20-25%. Суттєвого зростання цін на землю варто очікувати, орієнтовно, через два роки після перемоги.

Аналітики вважають, що відкриття земельного ринку землі для юридичних осіб має суттєво підвищити попит на землю. І це позитивно вплине на економіку країни. До того ж, розвиток земельної реформи в Україні наполегливо рекомендують західні партнери.

У фермерів немає грошей

Водночас ідею впровадження другого етапу земельної реформи під час воєнних дій з ентузіазмом сприйняли далеко не всі аграрії. Відкриття ринку землі спочатку передбачало, що за 2022-2023 роки всі охочі громадяни встигнуть закупити ділянки для господарювання. І лише потім на ринок землі вийдуть великі агрохолдинги та банки.

Війна всі ці плани зруйнувала. Сьогодні малі фермерські господарства опинилися у розпачливій ситуації. За даними аналітиків, 92% фермерів, які володіють до 500 гектарами землі, заявили про збитки за підсумками сезону. Причини очевидні: добрива, насіння, засоби захисту рослин подорожчали з початку війни вдвічі, а закупівельні ціни на зерно майже вдвічі впали. До того ж, половину доходу «з’їдає» логістика (транспортування). Тому багато фермерів отримали за врожай вдвічі менше, ніж вклали в нього. Вони не мають коштів на купівлю землі та не можуть взяти на це кредити.

З реформою просять зачекати

13 листопада об’єднання «Всеукраїнська аграрна рада» від імені тисячі малих та середніх агровиробників зареєструвало на сайті президента України петицію «Захистимо українське село». Звернення закликає відстрочити запуск другого етапу земельної реформи до закінчення війни та ще на два роки після перемоги.

Малі та середні фермерські господарства знаходяться зараз у вкрай тяжкому фінансовому становищі через велику кількість замінованих сільгоспугідь, заблокованих портів, логістичних проблем та низьких цін, йдеться у петиції. За таких обставин зміни другого етапу земельної реформи принесуть вигоду насамперед олігархам та корупціонерам, зацікавленим в умовах війни скупити за безцінь землі для подальшого перепродажу.

Асоціація просить Президента внести законодавчі пропозиції петиції на розгляд Верховної Ради та сприяти їхньому якнайшвидшому прийняттю.

*Земельну реформу було введено Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» №552-ІХ від 31.03.2020, набрав чинності 01.07.2021.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні