Статті

Афери з банківськими рахунками: якщо з картки списали гроші – куди звертатися

Що спочатку треба зробити?

Якщо списання коштів пройшло без вашого відома, ви повинні негайно повідомити про це обслуговуючий банк і правоохоронні органи.

В будь-який момент, щоб з’ясувати усі обставини руху ваших коштів на рахунку, ви можете звернутися до будь-якого відділення банку, що вас обслуговує. При собі ви повинні мати:

  • паспорт,
  • ідентифікаційний код;
  • банківську картку;
  • договір (або запросити його в банку);
  • телефон з вашим фінансовим номером.

В самому банку ви повинні написати заяву на службу безпеки банку (або на голову правління банку) для з’ясування усіх обставин.

В заяві треба вказати власну непричетність до здійснення банківських операцій останнім часом: що ви кошти не знімали, не переказували, не поповнювали телефон собі або іншим, картку не втрачали, пін-код нікому не передавали, з комп’ютера не переказували коштів, картку не передавали іншим особам, дзвінків і смс від незнайомих людей не отримували. Також вкажіть, чи не було придбано вами або вашими близькими через інтернет побутові товари або продукти, якщо так – який телефон було вказано в замовленні.

Опишіть детально усі обставини, що вам відомі, щодо списання коштів з рахунку. Обов’язково зазначте, чи повідомляли ви кол-центр банку щодо незаконного переказу коштів.

Ви повинні знати, що, відповідно до частини 1 статті 1071 Цивільного Кодексу (ЦК), банк може списати кошти з рахунка клієнта на підставі його розпорядження. Тож банк зобов’язаний розглянути вашу заяву і повідомляти вас про хід розгляду заяви письмово.

За вашою заявою картка, з якої було списано кошти, може бути заблокована банком і перевипущена інша.

Про кредитні відсотки і дії банку

Якщо ви повідомили про усі шахрайські дії, а у вас, скажімо, договір кредитний і нараховуються відсотки, напишіть заяву до банку, щоб не нараховувалися відсотки за кредитним договором. Якщо банк не погоджується, ці окремі дії банку можете оскаржити в суді.

Саме під час розслідування в банку буде відомо, як відбувався переказ коштів, чи мало місце стороннє втручання. Вам мають надати висновок службової перевірки з детальним описом усіх дій за рахунком.

Куди ще звертатися?

Також ви можете написати заяву до Національного банку України або зателефонувати на їхню «гарячу лінію» за номером 0-800-505-240 і повідомити про те, що сталося, або оскаржити дії вашого банку.

Відповідно до статті 1073 ЦК України, у разі несвоєчасного зарахування на рахунок коштів, що надійшли клієнтові, їх безпідставного списання банком з рахунку клієнта або порушення банком розпорядження клієнта про перерахування грошових коштів з його рахунка банк повинен негайно після виявлення порушення зарахувати відповідну суму на рахунок клієнта або належного отримувача, сплатити відсотки і відшкодувати завдані збитки, якщо інше не встановлено законом.

Якщо ви переконаєтеся, що встановлено тих, хто причетний до незаконного зняття коштів, можете саме від тієї особи вимагати відшкодування вам збитків в добровільному або судовому порядку.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Новое на сайте

  • Новини

Так курячі яйця їсти не можна – небезпечно для здоров’я: не нехтуйте цими правилами

Яйця вважаються корисним продуктом, але є обмеження, які слід знати кожному. Інакше – без візиту…

18/05/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на неділю: де чекати грозових опадів 19 травня

Погода в неділю 19 травня буде не такою вже спекотною. У деяких регіонах пройдуть дощі…

18/05/2024 21:47
  • Новини

Магнітні бурі на неділю: який рівень сонячного впливу спіткає нас 19 травня

У вихідні не очікується зниження сонячної активності. Імовірність магнітних бур може зрости до 25%.

18/05/2024 21:10
  • Новини

Фарбування волосся в домашніх умовах: 5 помилок, які можуть зіпсувати результат

Домашнє фарбування, зроблене якісно й акуратно, не поступиться зробленому в салоні. Однак у домашніх умовах…

18/05/2024 20:55
  • Новини

Побутова хімія не знадобиться: прості способи легко помити вікна без розводів

Кожна господиня стикається з проблемою під час миття вікон - на склі залишаються розводи. Однак…

18/05/2024 19:26
  • Новини

Скільки доведеться заплатити за перебування в будинку для літніх людей – ціни та умови

Оформити літню людину в будинок для літніх людей не так уже й складно. У цьому…

18/05/2024 18:42