У процесі квашення капуста має бути повністю покрита рідиною, яка виділилася під час бродіння. Якщо її мало, капуста контактує з повітрям, внаслідок чого може зіпсуватися.
Рання капуста не годиться для квашення, оскільки в ній мало цукру. Найсолодша капуста дозріває пізньої осені. Що більше цукру в ній, то активніше виділяється молочна кислота, підвищуючи якість закваски. Для засолювання годяться лише качани білого кольору, зелені не годяться. Спробуйте листя на смак. Якщо воно соковите, солодке, хрумке, то капуста годиться для закваски.
Зазвичай беруть 20-25 г солі (столова ложка з невеликою гіркою) на 1 кг капусти. Якщо солі мало, активізуються бактерії, які пригнічують бродіння. І навпаки, надмірна кількість солі гальмує процес бродіння або взагалі припиняє його.
Після шаткування капусту добре помніть руками або товкачем, щоб виділився сік.
Додайте кислі ягоди та фрукти, оскільки вони посилюють процес бродіння. Журавлина, брусниця та яблука не лише надають приємного смаку квашеній капусті, а й підживлюють молочнокислі бактерії.
Якщо заготовка не дала сік протягом доби, можна додати окремо приготовлений розсіл. Для цього закип’ятіть воду, додайте 1 столову ложку солі та 1 столову ложку цукру на 1 л води. Охолодженим розсолом залийте капусту так, щоб рідина її повністю покривала, і поставте гніт.
Вже з 1 грудня 2024 року клієнтів "Ощадбанку" очікують суттєві нововведення. Чи стануть послуги банку…
Фінансовий ліміт на один подарунок становить 1500 грн. Фото листів будуть публікуватися на сторінці фонду…
Використання перев'язувальних матеріалів, бинтів та ранозагоювальних засобів є важливою частиною медичної практики та першої допомоги.…
Деякі українці, які постраждали через війну, можуть розраховувати на певні пільги від держави.
Пенсіонери мають низку обов’язків перед Пенсійним фондом України. Невчасне інформування про зміни у вашому житті…
На місці події працюють екстрені служби, які надають всю необхідну допомогу постраждалим. Також тривають аварійно-рятувальні…