У процесі квашення капуста має бути повністю покрита рідиною, яка виділилася під час бродіння. Якщо її мало, капуста контактує з повітрям, внаслідок чого може зіпсуватися.
Рання капуста не годиться для квашення, оскільки в ній мало цукру. Найсолодша капуста дозріває пізньої осені. Що більше цукру в ній, то активніше виділяється молочна кислота, підвищуючи якість закваски. Для засолювання годяться лише качани білого кольору, зелені не годяться. Спробуйте листя на смак. Якщо воно соковите, солодке, хрумке, то капуста годиться для закваски.
Зазвичай беруть 20-25 г солі (столова ложка з невеликою гіркою) на 1 кг капусти. Якщо солі мало, активізуються бактерії, які пригнічують бродіння. І навпаки, надмірна кількість солі гальмує процес бродіння або взагалі припиняє його.
Після шаткування капусту добре помніть руками або товкачем, щоб виділився сік.
Додайте кислі ягоди та фрукти, оскільки вони посилюють процес бродіння. Журавлина, брусниця та яблука не лише надають приємного смаку квашеній капусті, а й підживлюють молочнокислі бактерії.
Якщо заготовка не дала сік протягом доби, можна додати окремо приготовлений розсіл. Для цього закип’ятіть воду, додайте 1 столову ложку солі та 1 столову ложку цукру на 1 л води. Охолодженим розсолом залийте капусту так, щоб рідина її повністю покривала, і поставте гніт.
У Вашингтоні відбулася зустріч президентів США та України за участю європейських лідерів. На порядку денному…
Ви чесно працювали десятиліттями, але у розрахунках пенсії вам «зрізали» частину заробітку й стажу. І…
Твердий, м’який чи кисломолочний? Кожен вид сиру має свої переваги, але є сорти, які вважають…
Право власності на земельну ділянку — це можливість володіти, користуватися та розпоряджатися нею на власний…
Вівторок в Україні буде сонячним, прогнозують синоптики. Антициклон на ім'я Kyra (карта) зумовить всюди суху…
Зубний біль завжди виникає вчасно, але особливо неприємно, коли він турбує вночі. У такі моменти…