П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи здорові ваші нирки? Як розпізнати небезпечні симптоми

Чи здорові ваші нирки? Як розпізнати небезпечні симптоми

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо останнім часом вас турбують болі в ділянці попереку, дискомфорт при сечовипусканні та загальна слабкість, слід зробити УЗД нирок і виключити гідронефроз.

Що це за захворювання і чим воно небезпечне, розповів лікар-уролог вищої категорії Іван Крижанівський.

 Що таке водянка нирки?

Гідронефроз, або, як його в народі називають, водянка нирки – захворювання, що характеризується стійким прогресуючим розширенням чашково-мискової системи нирки через порушення відтоку сечі. Патологія частіше розвивається в одній нирці, але іноді може виникати одночасно в обох (двосторонній гідронефроз).

Без вчасно розпочатого лікування хвороба переходить у хронічну стадію і загрожує серйозними ускладненнями: через стискання ниркових канальців і порушення кровотоку органу поступово відбувається атрофія тканини нирки і виражене зниження ниркової функції. Надалі може виникнути ниркова недостатність.

Чому виникає патологія?

Гідронефроз може бути вродженим (первинним) і набутим (вторинним). Первинна форма захворювання зазвичай розвивається через вроджену ваду розвитку сечовивідних шляхів – при звуженні просвіту сечоводу, наявності додаткових судин у нирці, закупорці сечових шляхів. Цей тип патології, як правило, діагностується у молодому віці (до 30 років).

Набутий гідронефроз стає ускладненням інших захворювань органів сечовивідної системи, черевної порожнини або малого тазу. Це може бути сечокам’яна хвороба, доброякісні або злоякісні новоутворення, інфекційно-запальні процеси у нирці, пошкодження сечових шляхів, травми спинного мозку.

У жінок гідронефроз також може розвинутися через ендометріоз або кісти яєчників.

На що звертати увагу?

Основна проблема діагностики гідронефрозу в тому, що на початкових стадіях захворювання протікає практично безсимптомно або зі слабко вираженими проявами, на які більшість людей просто не звертають уваги.

Звернутися до уролога або нефролога слід, якщо у вас з’явилися дискомфорт або болі в області попереку і живота, домішка крові в сечі, набряклість, болючість при сечовипусканні, при цьому обсяг сечі, що виділяється, зменшився. Прогресування гідронефрозу може супроводжуватися приєднанням інфекції, оскільки сеча, що застоюється у нирці, стає чудовим живильним середовищем для бактерій. У зв’язку з цим у хворого можливими є скарги на інтенсивний біль, підвищення температури та артеріального тиску, нудоту, блювання, загальну слабкість, швидку стомлюваність.

 Яке лікування призначать?

Через слабку вираженість ознак гідронефрозу він часто діагностується на тлі інших патологій, що виступили його причиною – наприклад, наявності каменів у сечівнику, симптоматика яких виражена набагато сильніше. Нерідко захворювання стає випадковою знахідкою під час профілактичного УЗД.

У більшості випадків для лікування гідронефрозу потрібна операція. Мета хірургічного втручання – нормалізація відтоку сечі. Вибір методу операції залежить від причини виникнення захворювання і ступеня його тяжкості. При цьому основна роль приділяється малотравматичним лапароскопічним втручанням.

Консервативне лікування є можливим лише на ранніх стадіях хвороби, до порушення функції нирок, і спрямоване на боротьбу з симптомами, а не причиною гідронефрозу. Пацієнту призначаються протизапальні препарати, спазмолітики, ліки, які знижують артеріальний тиск, у разі приєднання бактеріальної інфекції – антибіотики.

Допоможуть дієта і профілактика

При водянці нирки рекомендується дієтичне харчування: мінімум солі, смаженого та копченого, більше складних вуглеводів, морської риби, бобових, овочів, фруктів, зелені. Але якщо порушено функцію нирок – лікар прописує більш строгу дієту і спеціальний питний режим. Крім того, хворому не можна піднімати важкі речі, серйозно фізично напружуватися, їздити на мотоциклі та велосипеді.

Профілактичні заходи, що дозволяють не допустити розвитку водянки нирки, полягають у своєчасному лікуванні патологій та інфекцій сечостатевої системи і уникненні переохолодження.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні