Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіКурахове: від кочівників до електростанції

Курахове: від кочівників до електростанції

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні ми розповімо про місто Курахове, яке розташоване у прифронтовій зоні і постійно зазнає обстрілів з боку російських терористів.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Перші поселення заснували запорожці

Місто Курахове розташоване у Покровському районі Донецької області, на лівому березі Курахівського водосховища. До 2022 року у місті проживало понад 18 тисяч людей.

На території міста у давнину жили кочові племена. 1969 року під час розкопок у кургані «Велика могила» археологи виявили 18 поховань кочівників XII століття. Було знайдено стародавні артефакти, зброю, кольчуги і навіть скелет коня з обладунками. А перші поселення у цій місцевості з’явилися ще за часів запорозьких козаків. Для охорони водної колії по колись повноводній річці Вовча запорожці ставили сторожові пости, створювали зимівлі, будували житло.

Коли з’явилася електростанція?

Щодо історії сучасного міста, то вона тісно пов’язана з будівництвом Курахівської ТЕС. Споруджувати нову електростанцію на Донбасі почали 1936 року. Було засновано робоче селище, яке й здобуло назву від розташованого поруч села Курахівка.

Перша черга електростанції почала працювати вже під час Другої світової війни — у липні 1941 року. Німці наступали, електростанцію потрібно було евакуювати і демонтаж обладнання проходив під обстрілами німецької авіації. У жовтні 1941 року фашистам вдалося захопити місто, а за два роки Курахове було звільнено. У місті не залишилося жодної цілої будівлі.

1946 року Курахівська ТЕС знову почала давати електроенергію, і досі вона залишається однією з найважливіших електростанцій України.

Терористи обстрілюють мирне населення

Місто Курахове розташоване на лінії російських обстрілів ще від початку російсько-української війни — з вересня 2014 року. Терористи обстрілюють його з «Градів» та «Ураганів», незважаючи на жертви серед мирного населення та руйнування. Агресори завдавали ударів і по Курахівській теплоелектростанції.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні