Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЗемельні паї та ділянки: що треба знати про перереєстрацію?

Земельні паї та ділянки: що треба знати про перереєстрацію?

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції надійшов лист від Надії Кузнєцової, яка запитує про перереєстрацію земельних паїв та ділянок. Окремо вона запитує щодо заміни сертифікатів до 2004 року.

Хто і в які строки має зареєструватися?

Спочатку давайте розберемося, що таке нерозподілена і невитребувана земельна частка (пай). Отже, відповідно до статті 13 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)»*, нерозподіленою земельною ділянкою є земельна ділянка, яка підлягає розподілу, але відповідно до протоколу про розподіл земельних ділянок не була виділена власнику земельної частки (паю).

Невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

Такі нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї) можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку. Це фіксується у договорі оренди земельної ділянки. З моменту державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку договір оренди припиняється.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. У разі якщо договір оренди невитребуваної (нерозподіленої) земельної ділянки, переданої в оренду, закінчився у зв’язку з набуттям права власності на неї до збирання врожаю, посіяного орендарем, він має право його зібрати. Причому власник земельної ділянки має право на відшкодування збитків, пов’язаних з тимчасовим зайняттям земельної ділянки колишнім орендарем. Розмір збитків визначається пропорційно до орендної плати з дня припинення договору до дня збирання врожаю.

  • У разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Після 1 січня 2025 року такі невитребувані земельні частки (паї) за заявою відповідної ради (селищної, сільської або міської) на підставі рішення суду передаються у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані. І визнаються безхазяйними.

За позовом, власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцю у разі пропуску строку для оформлення права власності на земельну ділянку з поважної причини суд може визначити додатковий строк, достатній для такого оформлення. У разі відсутності земель сільськогосподарських угідь колективної власності така земельна частка (пай) може бути виділена в натурі (на місцевості) за рахунок земель запасу комунальної власності відповідної територіальної громади (за наявності таких земель).

Чи дійсні документи 2004 року?

Відповідно до пункту 3 статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (поточна редакція від 05.10.2023 року), речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов:

  1. реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення;
  2. на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов’язкової реєстрації.

Тож державні акти, що були видані до 1 січня 2013 року, – чинні. Але державний акт на земельну ділянку рожевого (червоного) кольору не містив кадастрового номеру. Ця ділянка не була виділена в натурі та не мала меж. Вам потрібно обов’язково переоформити земельну ділянку, має бути зроблена кадастрова зйомка, розроблена технічна документація. Ви повинні знати: якщо земельна ділянка не має кадастрового номера, то таку ділянку неможливо продати, подарувати, здати в оренду.

Таким чином, маючи на руках необхідні документи, ви можете звернутися до державного реєстратора для проведення реєстраційних дій.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Закон «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» 899-IV від 05.06.2003 року (в редакції від 31.03.2023 року).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні