П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкими є причини нічних судом у ногах

Якими є причини нічних судом у ногах

Этот материал также доступен на русском языке
Нічні судоми ніг – дуже неприємна проблема, з якою стикається досить велика кількість людей. Більшою мірою таке явище спостерігається у літньому віці, у вагітних, а також у людей, зайнятих тяжкою фізичною працею.

Іноді таке трапляється з усіма: вночі під час сну, фізичних навантажень, а іноді й у стані спокою. Спазм може виникнути у будь-якій частині тіла – у ногах, боці, сідницях, животі.

Часто люди не здогадуються, чому вони зводять м’язи. Однак з’ясувати причини цього важливо, адже судома може бути як фізіологічною нормою, так і симптомом серйозного захворювання

Якими є причини нічних судом у ногах?

Відповідає невролог Володимир Костенко:

– Їх поява має кілька причин: важке фізичне навантаження, яке людина перенесла, варикозна хвороба, нестача деяких мінералів, зокрема магнію. А при нібито безпричинних судомам не можна виключити і таке грізне захворювання, як бічний аміотрофічний склероз (БАС).

Про це захворювання мало знають навіть лікарі. Буває, що людина безуспішно ходить до фахівців, втрачаючи дорогоцінний час, поки не потрапить до того, хто обстежить і призначить правильне лікування. На жаль, вилікувати захворювання не можна, але при ранньому виявленні можна уповільнити його. Найчастіше страждають чоловіки 45-60 років.

Як розпізнати захворювання?

– Важливо вчасно помітити ознаки, які іноді людина вважає незначними: з’явилася легка слабкість у руках, почала підвертатися нога. Сам хворий упевнений, що з ним все гаразд, адже больових відчуттів немає, а недобре помічають оточуючі. У цьому особлива підступність захворювання: зміни наростають так поступово, що людина звикає до них і пристосовується.

Ще одна характерна особливість БАС – атрофія м’язів. Вони починають зменшуватися, стають більш в’ялими, ускладнюючи звичні дрібні рухи. Слабкість може з’являтися в кисті однієї руки, зачіпаючи потім передпліччя, плече. Після того слабшає друга рука або нога. У кожного пацієнта свої особливості перебігу хвороби, і важливо виявити їх якомога раніше.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні