Статті

Секрети пишного тіста, або як «розбудити» сухі дріжджі?

Активні дріжджі

Сухі активні дріжджі (нагадують дрібний бісер бежевого тону) перед використанням потрібно «розбудити». Це необхідно для того, щоб перевірити їхню якість і оживити бродіння. Щоб «розбудити» активні дріжджі, налийте в глибоку посудину необхідну кількість теплої води або молока (скільки взяти рідини, зазначено в рецепті або на упаковці дріжджів: продаються в пакетиках по 10-15 грамів). Зазвичай на 10-грамовий пакетик необхідно 6 столових ложок рідини.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: температура води для дріжджів має бути в межах 35-40 градусів (тепла), інакше вони заваряться. Після цього додайте в рідину кілька чайних ложок цукру, які стануть для дріжджів своєрідною їжею. Через 5-10 хвилин дріжджі мають спінитися.

Якщо цього не сталося, тоді дріжджі зіпсовані (закінчився термін придатності, порушено умови зберігання або рідина, в якій їх розчинили, була занадто гаряча) і їх треба викидати.

Миттєві швидкорозчинні дріжджі

А ось миттєві дріжджі (схожі на циліндричні гранули світло-коричневого кольору) «оживляти» не потрібно. Їх додають відразу до сухих інгредієнтів для тіста. Під час замішування тісто з таким видом дріжджів можна поставити на вистоювання лише один раз.

Щоправда, такі дріжджі мають один великий мінус їхню активність не можна перевірити до замішування тіста. І якщо вони не спрацюють – тісто не підніметься, все доведеться починати заново.

Увага! Після розкриття упаковки сухі дріжджі необхідно використовувати протягом 2-4 днів. Причому зберігати їх краще у холодильнику.

Новое на сайте

  • Новини

Чи буде велика пенсія, якщо є 40 років стажу – розрахунки і реальні суми

Розмір пенсії в України залежить від двох ключових показників: тривалості стажу та розміру заробітної плати,…

21/11/2025 07:33
  • Новини

Споживачі почали отримувати ще одну платіжку за газ: за що доведеться окремо заплатити

Українці вже давно звикли оплачувати дві окремі квитанції за газ – за сам ресурс та…

21/11/2025 06:33
  • Новини

До сковороди нічого не прилипне: простий спосіб з минулого, про який багато хто забув

Майже кожен стикався із неприємною ситуацією: готуєш апетитні млинці чи котлети, а вони намертво прилипають…

21/11/2025 05:33
  • Статті

Як обрати доставку суші у Києві: 7 основних критеріїв

Романтичні вечері, корпоративи, святкові столи, перекуси під серіал — суші стали універсальною стравою для будь-якої…

20/11/2025 23:06
  • Новини

Погода 21 листопада: атмосферні фронти розділять Україну на холодну й теплу частини

Температурний контраст тижня. Де завтра очікувати дощі, тумани й сильний вітер?

20/11/2025 22:30
  • Новини

Потужний сонячний потік рухається в бік Землі: чи чекати 21 листопада магнітну бурю

Спокій перед бурею. Магнітне поле планети готується до нового удару?

20/11/2025 21:30