Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяІкона «Скоропослушниця»: у яких випадках моляться перед чудотворним образом

Ікона «Скоропослушниця»: у яких випадках моляться перед чудотворним образом

Этот материал также доступен на русском языке
9 листопада за новоюліанським календарем і 22 листопада за юліанським Православна Церква згадує ікону Божої Матері «Скоропослушниця».

Чудотворна ікона Пресвятої Богородиці «Скоропослушниця» перебуває в монастирі Дохіар на Святій Горі Афон. Написана ікона у X столітті, а назву отримала у XVII столітті, після того, як сталося перше диво.

На іконі зображена Мати Божа з Богонемовлям. В одній руці немовля Христос тримає сувій, що символізує Добру Звістку, другою благословляє людей. Впізнаваною деталлю чудотворного лику є розгорнута п’ята дитини до людей, що моляться.

Перед іконою «Скоропослушниця» моляться у будь-яких складних життєвих ситуаціях, при скорботах і бідах, у скрутних становищах, сподіваючись на швидку допомогу Всевишнього, порятунок і втіху.

Відомо багато випадків зцілення за молитовними зверненнями до Божої Матері перед її чудотворним ликом. Є свідчення, як за молитвами люди виліковувалися від раку, кульгавості, незрячим дарувався зір. Особливо вдаються до допомоги чудотворного лику матері, що моляться за своїх дітей, також вагітні та матері, які годують грудьми.

Головне, з вірою та щирим покаянням підходити до святині і Господь по молитвах Своєї Матері дарує все необхідне і рятівне.

ДО ВІДОМА. У Києві у Звіринецькому монастирі є список ікони «Скоропослушниця», написаний на Святій Горі Афон спеціально для цієї обителі. І це не просто точний список афонської ікони: дуже точно скопійовано ризи (металевий оклад) ікони. Ікона зберігається в храмі на честь Усіх преподобних Звіринецьких у спеціальному приділі, де навіть підлогу та різьблену стелю відтворили такими ж, як у Дохіарському монастирі Афона.

Архангело-Михайлівський Звіринецький печерний монастир розташований за адресою: вул. Мічуріна, в районі Ботанічного саду.

Молитва перед іконою «Скоропослушниця»

Преблагословенна Владичице, Приснодіво Богородице, Бога Слова більше за всяке слово на спасіння наше породила, і благодать Його більше за всіх сповна прийняла, море з’явила Божественних дарів і чудес, Ти є вічнотекуча річко, що виливає благість всім, які з вірою до Тебе звертаються! До чудотворної Твоєї ікони припадаючи, молимось Тобі, всещедрій Матері чоловіколюбного Владики, вилий на нас велику милість Твою і прохання наші, що приносимо Тобі, Скоропослушниці, швидко до виконання всі приведи, щоб на користь та втіху і на спасіння кожному були.

Відвідай, Преблага, рабів Твоїх благодаттю Твоєю, подай немічним зцілення і здоров’я, тих хто хвилюється – тишу, ув’язненим – волю, і всіх, що від різноманітних хвороб страждають – заспокой. Визволи, Всемилостива Владичице, всяке місто і країну від голоду, пошесті згубної, землетрусу, потопу, вогню, меча та іншої кари тимчасової й вічної, материнською Твоєю сміливістю відвертаючи гнів Божий. Також від душевного розслаблення, пристрастей і гріхопадіння визволи рабів Твоїх, щоб без перешкод у всякому благочесті проживши у цьому житті земному, в майбутньому вічних благ сподобились благодаттю і чоловіколюбством Сина Твого і Бога, йому ж подобає всяка слава, честь і поклоніння з Безначальним Його Отцем і Пресвятим Духом, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь!

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні