Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаПільгиДоплата до пенсії за заслуги: кому можуть призначити та за які досягнення

Доплата до пенсії за заслуги: кому можуть призначити та за які досягнення

Этот материал также доступен на русском языке
Слід розрізняти два види доплат: надбавку до пенсії особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та пенсію за особливі заслуги перед Україною.

«Мені 81 рік. Працювала дояркою, ветеран праці. Окрім того, я була депутатом облради у 1985-1992 роках, маю орден Трудової Слави.

Щороку у серпні нам додавали до пенсії 28-35 гривень. Цього року не нарахували, хоч у газетах писали, що підвищення буде. Але про осіб, які мають особливі заслуги перед батьківщиною, навіть не згадали. Прошу, допоможіть розібратися.

Садчук Агрипина, Одеська обл.»

Можливо, ми не все зрозуміли з вашого листа. А, можливо, ви трохи заплуталися самі. Сподіваємося, наше пояснення трохи прояснить ситуацію.

Для початку зазначимо, що треба розрізняти два види доплат:

  • надбавка до пенсії особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

  • пенсія за особливі заслуги перед Україною.

Це два абсолютно різні види виплат.

  • ОСОБАМ, ЯКІ МАЮТЬ ОСОБЛИВІ ЗАСЛУГИ ПЕРЕД БАТЬКІВЩИНОЮ, до пенсії встановлюється щомісячна доплата в розмірі 70% прожиткового мінімуму. Це передбачено Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Також цим особам щорічно виплачується разова грошова допомога. Раніше виплата здійснювалися 5 травня. Починаючи з цього року, такі виплати приурочено до 24 серпня. Максимальний розмір разової виплати ветеранам в серпні склав 3100 гривень.

Окремо зауважимо, що з 1 січня 2023 року деяким особам з особливими заслугами перед Батьківщиною додатково встановлюється щомісячна грошова допомога в розмірі від однієї до трьох мінімальних зарплат (незалежно від того, отримують вони пенсію чи ні). Це стосуються осіб, які отримали певні бойові нагороди, починаючи з 2014 року.

  • ОСОБАМ, ЯКІ МАЮТЬ ОСОБЛИВІ ЗАСЛУГИ ПЕРЕД УКРАЇНОЮ, встановлюється додаткова пенсія в розмірі від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму. Тим, у кого є хоча б один будь-який орден, пенсія за особливі заслуги встановлюється в розмірі 23% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Сьогодні цей прожитковий мінімум становить 2093 гривні. Відповідно, розмір такої додаткової пенсії складає 481,39 гривні. Інших пенсійних пільг для осіб, які мають особливі заслуги перед Україною, законодавством не передбачено (йдеться про Закон «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»).

Припускаємо, що в листі мова йде саме про другий випадок. За наявність ордена Трудової Слави вам могли встановити пенсію за особливі заслуги перед Україною. Останнього разу цю пенсію перераховували в 2022 році. Спочатку це було з липня, коли прожитковий мінімум зріс з 1934 до 2027 гривень, а потім з 1 грудня, коли прожитковий мінімум зріс з 2027 до 2093 гривень. Отже, розмір пенсії за особливі заслуги у вашому випадку міг зрости в липні 2022 року до 466,21 гривні (на 21,39 гривні), а з 1 грудня – до 481,39 гривні (ще на 15,18 гривні). За рахунок зростання прожиткового мінімуму могла на кілька гривень зрости з цих дат і доплата за понаднормовий стаж.

А от у серпні підвищення пенсії зазвичай не відбувається. Також зауважимо, що цього року прожитковий мінімум взагалі не підвищувався, відповідно, не змінювався і розмір доплати за особливі заслуги.

 

Нове на сайті