Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧим корисна кукурудза?

Чим корисна кукурудза?

Этот материал также доступен на русском языке
Кукурудза звичайна - однорічна однодомна трав'яниста рослина сімейства злакових. Родом із Центральної та Південної Америки. По всій території України вирощується як одна з найважливіших зернових та силосних культур.

Для виготовлення ліків використовують стовпчики з приймочками, які зазвичай називають кукурудзяними приймочками.

Препарати з кукурудзяних приймочок мають жовчогінні, діуретичні, кровоспинні та гіпоглікемічні властивості. Вони збільшують секрецію і покращують відтік жовчі, змінюють її фізико-хімічні властивості (знижуються в’язкість, питома вага, кількість білірубіну).

Як жовчогінний засіб препарати з кукурудзяних приймочок показані при жовчнокам’яній хворобі, гепатитах, холециститах та холангітах, як кровоспинний засіб – при геморагічних діатезах і маткових кровотечах різного походження.

Крім того, препарати з кукурудзяних приймочок дають хороші результати при лікуванні циститів, нирковокам’яної хвороби, набряків, пов’язаних з порушенням серцевої діяльності, та ожиріння.

Кукурудзяні приймочки входять до складу жовчогінних та сечогінних чаїв. Кукурудзяну олію використовують для профілактики та лікування атеросклерозу і гіпертонії. При появі нудоти і діареї вживання кукурудзяної олії тимчасово (на 7-10 днів) припиняють, а потім відновлюють, але дозу зменшують удвічі.

Відварена в качанах і здобрена вершковим маслом кукурудза корисна при запорах, хворобах печінки, подагрі, нефриті та при захворюваннях серцево-судинної системи.

Кукурудзяне борошно використовують для видалення комедонів. Для цього 2 столові ложки борошна змішують із попередньо збитим білком (достатньо одного курячого яйця) і отриману суміш наносять на обличчя; після висихання знімають з обличчя сухим бавовняним рушником, обличчя миють холодною водою і витирають.

Застосування

Внутрішньо

  • Відвар кукурудзяних приймочок (10 г, або 3 столові ложки сировини, на 200 мл окропу) по чверті склянки через кожні 3-4 години до їди;
  • рідкий екстракт кукурудзяних приймочок готують на 70%-му спирті у співвідношенні 1:1 і п’ють по 30-40 крапель 2-3 рази на день перед їдою;
  • кукурудзяну олію приймають по 1 столовій ложці 3 рази на день протягом 3 тижнів, після чого роблять перерву на 3-4 тижні (за рік проводять 3-4 курси лікування).

Як заготовити кукурудзяні приймочки?

Заготівлю приймочок проводять у період молочно-воскової стиглості початків. Сушать на відкритих майданчиках або в приміщенні, що добре провітрюється, розклавши тонким (1-2 см завтовшки) шаром на тканині або папері. Штучне сушіння проводять при температурі 40°С. Сухої сировини виходить 22-25%.

Термін придатності – 3 роки. Зберігають у сухому приміщенні (сировина дуже гігроскопічна!).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні