Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВакцини від грипу: кому потрібно щепитися в першу чергу і як допоможе...

Вакцини від грипу: кому потрібно щепитися в першу чергу і як допоможе вакцина

Этот материал также доступен на русском языке
Зростання захворюваності на грип традиційно припадає на жовтень. За інформацією Міністерства охорони здоров'я, цей вірус входить до п'ятірки хвороб, через які люди вмирають найчастіше. Щоб не наражати себе на небезпеку, лікарі радять вакцинуватися.

Кому потрібно вакцинуватися в першу чергу і як допоможе вакцина, відповіла лікар-педіатр Вікторія Радченко-Субич.

Хто входить до зони ризику?

– Які категорії громадян найбільш уразливі, кому порадите вакцинуватися в першу чергу?

Про щеплення від грипу потрібно задуматися людям віком 60 років і старшим і батькам дітей від шести місяців. Тим, хто страждає на хронічні захворювання (цукровий діабет, проблеми з серцем і дихальною системою). Працівникам сфери охорони здоров’я, освіти, послуг, транспорту, співробітникам правоохоронних та контрольних органів та, звичайно ж, нашим військовослужбовцям, які перебувають у важких умовах, де легко захворіти та поширити інфекцію.

– Чому потрібно вакцинувати дітей?

Захворівши, діти поширюють інфекцію і на дорослих. Дорослі складніше переносять хворобу (особливо люди похилого віку). А перебування у дитячих колективах підвищує ризик передачі інфекції та спалахів захворювання. Вакцину від грипу діти переносять легко і побічних ефектів майже не буває.

 Грип має яскраві симптоми

– Яка симптоматика грипу?

Зазвичай різке підвищення температури до високих цифр, підвищена чутливість до світла, ломота у всьому організмі, а також головний та м’язовий біль. Сухий кашель теж може бути проявом грипу. А ось звичних симптомів ГРВІ, як нежить та чхання, як правило, не спостерігається.

Чим допоможе вакцинація?

– Як вакцинація захищає при зараженні грипом?

У відповідь на вакцину грипу в організмі виробляються антитіла-захисники. Вакцина, до речі, щороку відрізняється за складом штамів, і для цього епідеміологи з усього світу обмінюються дослідженнями та визначають, які штами будуть активними наступного сезону. Щеплення від грипу захищає організм від інших респіраторних вірусних інфекцій. Це так званий перехресний імунітет.

Зверніть увагу: вакцинуватися від грипу можна протягом усього епідсезону.

Скільки коштують вакцини?

Щеплення від грипу рекомендоване, проте не входить до переліку безкоштовних, тобто вакцину треба купувати. Ціни в різних аптеках коливаються від трьохсот до п’ятсот гривень.

Ольга Лопатюк

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні