Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧому Церква вшановує пам'ять святих безсрібників Косми і Даміана: чим вони прославились?

Чому Церква вшановує пам’ять святих безсрібників Косми і Даміана: чим вони прославились?

Этот материал также доступен на русском языке
Нові апостоли, безоплатно прийнявши благодать Святого Духа, лікували, ніколи не вимагаючи плати, не роблячи відмінностей між багатими та бідними, мандрівниками або своїми близькими.

Святі Косма і Даміан, брати за тілом, народилися в провінції Асія, в області Ефес (III – IV ст.). Їхній батько, знатний язичник, прийняв християнську віру за деякий час після народження синів, але через його передчасну смерть вони залишилися під опікою благочестивої матері Феодотії. Будучи християнкою з самого дитинства, вона намагалася виховати їх у благочесті, спонукаючи наслідувати її чесноти.

Косма і Даміан вивчили різні науки, проте незабаром відкинули їх заради лікарського мистецтва. Подібно до апостолів, яких Христос послав на проповідь, вони отримали владу виганяти нечистих духів і зцілювати усі види хвороб лише одними ліками – молитвою. Нові апостоли, безоплатно прийнявши благодать Святого Духа, і лікували, ніколи не вимагаючи плати, не роблячи відмінностей між багатими та бідними, мандрівниками або своїми близькими. Їхнє милосердя було таким, що вони поширювали благодіяння навіть на тварин.

Хоча Косма і Даміан були обізнані в лікарському мистецтві, вони вживали замість ліків, скальпеля і пластиру лише одне життєдайне ім’я Христове, поєднуючи разом з лікуванням проповідь Євангелія Спасіння, ніби Сам Христос Цілитель діяв в них і зцілював душі і тіла. До їхнього житла приходили різні люди, і кожен отримував зцілення і втіху в міру своєї віри.

Святий Даміан, молодший з братів, першим спочив у мирі, за ним через деякий час пішов і Косма. Згодом безліч християн постійно йшли до церкви, яка була побудована на місці їх поховання в містечку, яке називається Фереман. Хворих приводили туди і дозволяли пробути кілька днів у церкві з молитвами та проханнями. Для них дорогоцінні мощі та ікона святих ставали цінним джерелом зцілень і втіхи, щоб з терпінням і надією вони могли перенести хвороби, які Господь допустив для спасіння їхніх душ.

ДО ВІДОМА. Пам’ять святих безсрібників Косми і Даміана Асійських – 1 листопада за новоюліанським календарем і 14 листопада – за юліанським.

***

Молитва Безсрібникам і чудотворцям Космі та Даміану

О, славні чудотворці, лікарі безоплатні, Косма і Даміан! Ви, від юності Христа Бога возлюбив, взяли від Бога не тільки мистецтво лікування, але більш за все невичерпну благодать зцілення всяких недуг. Поспішайте почути нас!

На одрі хвороби немічним і в людській допомозі зневіреним, до вас же гаряче з вірою і старанною молитвою прибігаючим, даруйте лікування від хвороб вашим милостивим чудодійним відвідуванням!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні