Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПільгиЯк отримати статус «дитина війни»: у Мінсоцполітики підготували докладний список необхідних документів

Як отримати статус «дитина війни»: у Мінсоцполітики підготували докладний список необхідних документів

Этот материал также доступен на русском языке
Міністерство соціальної політики регулярно проводить прямі лінії для населення України. Остання з них була присвячена виплатам для переселенців. Чому припиняються виплати ВПО, як повернути виплати, допомогу від міжнародних організацій? На ці та інші питання переселенці отримали відповіді під час прямої лінії. Деякі питання надійшли електронною поштою. 

На запитання ВПО відповіла перша заступниця Міністра соціальної політики України Дарія Марчак.

Як отримати статус «дитина війни»? Дитина виїхала з окупованої території, має довідку ВПО, хронічне захворювання – бронхіальна астма. Після виїзду з окупації почались панічні атаки й дитина перебувала на лікуванні в обласній дитячій лікарні Запоріжжя, у відділенні пульмонології.  Не зрозуміло формулювання «психологічне насильство». 

— Для отримання статусу «дитина війни» необхідно звернутися до органів опіки та піклування за місцем реєстрації або фактичного проживання. Слід зібрати певний пакет документів. Якщо дитина не досягла 14 років, то заяву за неї подають батьки, найближчі родичі чи опікуни. Після 14 років дитина має право звертатися по надання статусу самостійно.

Рішення про надання статусу «дитини війни» ухвалюється протягом 30 календарних днів із дати реєстрації заяви.

Пакет документів для набуття статусу «дитина війни»:

  • свідоцтво про народження або інший документ, що посвідчує особу дитини;
  • документ, що посвідчує особу заявника;
  • документ, що підтверджує спорідненість із дитиною;
  • довідка про взяття дитини на облік як ВПО (за наявності);
  • паспорт-книжечка чи ID-картка (за наявності);
  • закордонний паспорт (за наявності);
  • витяг із реєстру територіальної громади (за наявності). Якщо його немає, доказом місця проживання може бути право власності дитини чи її батьків на нерухоме майно, свідоцтво про базову загальну середню освіту, атестат про повну загальну середню освіту, документ про професійно-технічну освіту, табель успішності, учнівський квиток, медичні документи;
  • виписки з медичного лікування чи після огляду дитини;
  • копії документів: заяви про вчинення щодо дитини кримінального правопорушення, витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження, висновку експерта за результатами судової експертизи (за наявності), висновок оцінки потреб сім’ї, копія посвідчення з написом «Посвідчення члена сім’ї загиблого», якщо дитина отримала статус, копії свідоцтва про смерть та документа, що підтверджує загибель особи внаслідок воєнних дій або поранення.

Автори: Тамара Тисячна та Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні