Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЗаборона УПЦ: що буде з московською церквою?

Заборона УПЦ: що буде з московською церквою?

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект № 8371*. У документі йдеться про припинення діяльності релігійних організацій, пов'язаних з росією. Про що конкретно йдеться в законопроекті і чи дійсно заборонять московську церкву в Україні?

З чого все почалося?

Вже зараз зрозуміло, що до Української православної церкви (УПЦ – донедавна московського патріархату) багато людей ставляться насторожено, і для цього вони мають вагомі підстави. Ще минулого року Державною службою з етнополітики та свободи совісті під час перевірок було виявлено, що керівництво деяких єпархій вело антиукраїнську діяльність і виправдовувало збройну агресію Росії проти України. Щоправда зараз УПЦ наполягає, що зв’язку з Росією не має (хоча й визнає, що повну автокефалію так і не проголосила). Але попри це, багато релігійних громад УПЦ вже сьогодні переходять до Православної церкви України ( ПЦУ) .

Що пропонує законопроект?

Заборонити діяльність УПЦ на території нашої країни хотіли давно. У Верховній Раді на розгляді було кілька законопроектів. Зокрема, було розроблено законопроект, який передбачав негайну заборону цієї церкви в Україні. Проте Верховна Рада проголосувала за найм’якший варіант законопроекту. Відповідно до цього законопроекту, в Україні мають намір припинити діяльність релігійних організацій, пов’язаних з Росією. Однак конкретно заборона УПЦ у законопроекті не прописана.

Втім, треба пам’ятати, що це лише проект закону, і до моменту його ухвалення в ньому можуть з’явитися правки та доповнення, а деякі його положення можуть кардинально змінити або посилити.

Якою є процедура заборони московської церкви?

Парафії та їхніх служителів перевірятимуть на предмет контактів з Росією за таким же принципом, як інші організації та громадян України. І якщо буде виявлено зв’язок із державою-агресором, таких служителів церкви буде притягнуто до суду.

Підставами для припинення діяльності релігійної організації в судовому порядку можуть бути порушення права на свободу совісті, посягання на життя, здоров’я, свободу та гідність людини через проповіді або обряди, порушення порядку проведення богослужінь, спонукання людей до ігнорування їхніх конституційних обов’язків, а також судовий вирок служителям церкви можуть винести за звинуваченням у державній зраді.

Чи працюватиме закон, якщо його ухвалять?

Якщо закон ухвалять, то складність його застосування полягатиме в тому, що УПЦ – не юридична особа, тому просто взяти її і всю «заборонити» навіть через суд буде неймовірно складно. Та й мова в законопроекті, власне, йде не про церкву загалом, а саме про «релігійні організації», якими за законами України є конкретні парафії або монастирі. Саме тому судові інстанції не зможуть припинити діяльність УПЦ взагалі, а закриватимуть окремі парафії, монастирі, церкви. Однак і це зробити буде не так просто: щодо кожної подібної структури або організації доведеться проводити релігієзнавчу експертизу і встановлювати факт їхньої причетності до російських організацій. І лише після цього може бути вжито відповідних заходів щодо тих, хто порушив не лише людські, а й божі закони.

Де вже заборонили діяльність УПЦ (МП)?

Рішення про заборону діяльності церков московського патріархату вже було ухвалено депутатами обласних та міських рад у деяких населених пунктах України. Зокрема, це Київська, Житомирська, Рівненська, Хмельницька, Волинська та Закарпатська області, а також міста Суми, Чернівці, Запоріжжя, Бровари.

Ірина Валентинова

*Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» № 8371

Нове на сайті