Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаГрошіПенсії-2024: чи вистачить грошей на перерахунок - міністр соціальної політики Оксана Жолнович

Пенсії-2024: чи вистачить грошей на перерахунок – міністр соціальної політики Оксана Жолнович

Этот материал также доступен на русском языке
Міністр соціальної політики Оксана Жолнович розповіла нові подробиці майбутньої індексації пенсій. Як виявилося, грошей на повномасштабний перерахунок пенсій усім охочим наразі не вистачає. 

Перерахунок буде, але не усім

– Звісно, ідеальний варіант – проіндексувати пенсії усім, але на це потрібно близько 300 мільярдів гривень. Це шалені гроші. В нас у 2024-му закладено лише 100 мільярдів гривень, – зізналася очільниця міністерства виданню «Форбс».

За її словами, найменша індексація буде у людей, які вийшли на пенсії в останні три роки, бо їхні виплати відповідають ринку. На відміну від людей, які отримали пенсію у 2000-х роках.

– Якщо дуже спрощено, то людина отримує пенсію за формулою, де базою для нарахування пенсії є середня зарплата за останні три роки. Індексація пенсій проводиться на рівень інфляції відповідно до останніх трьох років. Тобто системно занижували пенсію такій категорії громадян. І в результаті в нас є люди, які отримують 2500 гривень. А люди з таким самим стажем, які вийшли у 2019 році, отримують 5 тисяч гривень. Тому ми підтягуємо тих, хто отримує найменше. Це близько 60% від загальної кількості, – додала Жолнович.

Головне – пообіцяти?

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував, що в березні пенсії проіндексують для усіх категорій громадян. Тоді ж він розповів подробиці бальної системи, яку планують запровадити.

– Основна мета – забезпечити, щоб кожен пенсіонер мав солідарну пенсію, не нижчу за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. Разом із накопичувальною складовою, яку плануємо запустити у 2025 році, – це буде не менше 50% від середньої заробітної плати протягом життя, – зазначив очільник уряду.

Втім, не факт, що накопичувальна система запрацює саме в означені терміни. До того ж її введення не означає автоматичного перерахунку пенсій для нинішніх пенсіонерів.

Нове на сайті