Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаХто може заощадити на платі за газ та як це технічно зробити

Хто може заощадити на платі за газ та як це технічно зробити

Этот материал также доступен на русском языке
Принцип нарахування сплати за розподіл газу (так званої абонплати) змінили. Нові правила розрахунку дадуть змогу деяким споживачам газу заощадити. Хто і як це може зробити?

З жовтня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), запроваджує зміни в підході до визначення мінімального розміру річної замовленої потужності для побутових споживачів, які мають газові прилади, але користуються ними рідко (наприклад, на дачі) або взагалі не користуються.

Тепер при визначенні мінімальних обсягів річної замовленої потужності буде враховуватися лише функціонуюче газове обладнання, що не було опломбоване. Що це значить?

Спочатку нагадаємо чинні мінімальні розміри річної замовленої потужності (відповідно до них розраховується мінімальна місячна плата за розподіл газу):

  • 39 кубометрів – для домогосподарств з газовою плитою;
  • 126 кубометрів – для домогосподарств з газовою плитою та колонкою;
  • 314 кубометрів – для домогосподарств з автономним опаленням.

Отже, якщо в вашій оселі є, наприклад, газові плита, котел і колонка, то менше платити за розподіл ви зможете лише якщо опломбуєте якийсь із приладів. Для цього потрібно звернутися до оператора газорозподільних мереж у вашому регіоні (міськ-, облгазу).

Це означає, що прилад виведуть із експлуатації, ним неможливо буде скористатися без повторного візиту газівників, котрі знімуть пломбу тоді, коли ви захочете знову повернути прилад в експлуатацію.

Нововведення НКРЕКП будуть актуальні для домогосподарств, в яких люди не збираються зимувати. Тоді як у оселі, де люди житимуть взимку, пломбувати котел або колонку точно буде недоречно. І тому економії на використанні природного газу не буде.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні