П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсіонери налякані: коли і кому потрібно проходити ідентифікацію, щоб не втратити пенсію

Пенсіонери налякані: коли і кому потрібно проходити ідентифікацію, щоб не втратити пенсію

Этот материал также доступен на русском языке
Про те, коли і кому потрібно проходити ідентифікацію, ми вже неодноразово писали. Але до редакції продовжують надходити листи з питаннями. Ось один з них.

«З 1 вересня почалася ідентифікація пенсіонерів-переселенців в «Ощадбанку» для того, щоб далі отримувати пенсію. Поясніть, будь ласка, як це зробити реально, куди з’явитися і до якого підрозділу «Ощадбанку». Чомусь на «гарячих лініях» «Ощадбанку» та Пенсійного фонду нічого пояснити не можуть.

Є.А. Алексєєва, лист надійшов на електронну пошту редакції»

Кому потрібно йти до «Ощадбанку»?

Пенсіонери, які набули статусу переселенців до 24 лютого 2022 року, повинні пройти так звану ідентифікацію до 31 грудня 2023 року. Це зумовлено змінами, що сталися у законодавстві влітку поточного року*. Щоб не позбутися пенсійних виплат у майбутньому, такі люди повинні до кінця року звернутися до будь-якого відділення «Ощадбанку». При собі необхідно мати:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • банківську картку, на яку нараховується пенсія.

Якщо пенсію приносить листоноша

При цьому йдеться виключно про тих пенсіонерів-переселенців, хто отримує пенсію або інші соціальні виплати через «Ощадбанк» (крім виплати на проживання). Наприклад, ідентифікацію не треба проходити особам з інвалідністю І групи та особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) потребують постійного стороннього догляду і отримують пенсію через «Укрпошту».

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: ідентифікацію не потрібно проходити пенсіонерам, які стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО) після 24 лютого 2022 року.

Якщо вмієте користуватися інтернетом

Також ідентифікацію можна пройти дистанційно через особистий кабінет на порталі електронних послуг Пенсійного фонду. Зробити це можна лише за допомогою сервісу «Дія.Підпис», тобто знадобиться так званий електронний ключ. Як його отримати, ми писали в рубриці «Комп’ютерний урок» в матеріалі «Як перевести пенсію з пошти на карту онлайн?» (Номер 36 за 5 вересня 2023 року).

*Постанова Кабінету Міністрів «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596 і від 5 листопада 2014 р. № 637» №837 від 8 серпня 2023 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні