Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіНове у законодавстві: як не залишитися без пенсії, чи ідентифікація внутрішньо переміщених...

Нове у законодавстві: як не залишитися без пенсії, чи ідентифікація внутрішньо переміщених осіб

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно в «Ощадбанку» заявили, що деяким пенсіонерам, щоб не залишитися без пенсійних виплат, потрібно пройти так звану ідентифікацію. Спочатку зробити це було потрібно до кінця серпня...

Спочатку зробити це було потрібно до кінця серпня, потім в уряді термін подовжили до кінця року. Що це за ідентифікація і кому з пенсіонерів необхідно буде її проходити?

Звідки взялася ця ідентифікація?

З 2014 року для пенсіонерів з числа переселенців прописано особливі умови щодо отримання пенсії. Зокрема, це прописано в постанові Кабінету Міністрів №637*. Цей документ зазнав чималих змін, деякі з них відбулися і цього місяця. Але про все по порядку.

З 2016 року в постанові з’явилося поняття «ідентифікація пенсіонера». Для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) «Ощадбанк» почав випускати спеціальні пластикові картки, на які надходила пенсія і які одночасно вважалися пенсійним посвідченням для таких осіб. При цьому ВПО мали регулярно проходити в банку фізичну ідентифікацію кожні шість місяців. Тобто потрібно було періодично з’являтися у відділенні банку особисто.

В 2020 році таку ідентифікацію тимчасово скасували на період дії карантину, пов’язаного з коронавірусом. Ця норма мала діяти протягом всього періоду карантину та ще 30 днів після його завершення.

Чому перевірку відновили?

Як відомо, з 1 липня 2023 року карантин в Україні скасовано. Через це «Ощадбанк» вже з вересня готувався блокувати пенсійні картки переселенців, які б терміново не пройшли ідентифікацію. Але згодом уряд вирішив відтермінувати це рішення. Уточнюється, що ідентифікацію можна не проходити ще півроку після припинення карантину. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів №837 від 8 серпня 2023 року (якою внесено зміни до зазначеної вище постанови №637).

Отже, дія перехідного періоду триватиме до кінця поточного року. Таким чином, для того щоб пенсійні виплати переселенцям не припинялися, їм потрібно пройти ідентифікацію до 31 грудня 2023 року. До того часу виплати не припинятимуть.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Це стосується тільки переселенців, яких було взято на облік до 24 лютого 2022 року. Іншім проходити ідентифікацію не потрібно.

До відділення банку йти не обов’язково

Слід зазначити, що наразі до фізичної ідентифікації прирівнюється авторизація в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія. Підпис»). Ця норма діє ще з 2021 року.

Але тепер з’явилися ще два способи ідентифікації, наприклад, для тих, хто не має електронного підпису. В оновленій постанові зазначається, що територіальні органи Пенсійного фонду можуть провести ідентифікацію особи за допомогою відеоконференцзв’язку. Передбачено, що під час такого сеансу пенсіонер має пред’явити документи, що посвідчують особу. Однак порядок проведення таких відеоконференцій ще додатково має затвердити правління Пенсійного фонду України. Тобто на практиці норма запрацює не одразу.

Другий спосіб ідентифікації передбачений для осіб з числа ВПО, які тимчасово проживають за кордоном. В цих випадках закордонна дипломатична установа України має підтвердити факт, що особа є живою.

Якщо пенсіонер за кордоном

В липні також з’явилася новина про те, що ідентифікацію незабаром мають проходити взагалі всі пенсіонери, які тимчасово перебувають за кордоном. Це було пов’язано з тим, що 3 липня 2023 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №9453**. Зокрема, він передбачає, що українці, які знайшли тимчасовий прихисток за кордоном, для отримання пенсії муситимуть проходити фізичну ідентифікацію щороку.

Передбачається, що це можна буде зробити так само або за допомогою «Дія. Підпис» в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду або посвідченням місця проживання консульською посадовою особою. Втім, це лише законопроект, який поки не ухвалено. Коли це станеться і чи станеться взагалі, наразі достеменно невідомо.

Поки виплата пенсій тим, хто перебуває за кордоном, продовжується на загальних підставах, як правило, нараховується на банківську картку.

Разом з тим 11 серпня уряд унормував питання виплати пенсій міжнародними поштовими переказами для тих, хто раніше отримував пенсію через пошту і не мав банківського рахунку, але опинився за кордоном. Експеримент діятиме на час воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення, але не більш як два роки. Раніше повідомлялося, що заяву на поновлення виплати пенсії з-за кордону також можна подати поштою, якщо немає можливості авторизуватися на веб-порталі Пенсійного фонду.

А що з пенсіями в зоні бойових дій або в окупації?

Одночасно Кабінет Міністрів дозволив дистанційно міняти спосіб виплати і поновити виплату пенсії особам, які проживають в зоні бойових дій або на тимчасово окупованих територіях. Мова про тих осіб, які так само отримували пенсію на пошті, однак не було фізичної можливості доставляти туди гроші.

Перевести виплату пенсії з пошти на банк можна тепер на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду. Для поновлення пенсії також можна подати заяву на веб-порталі або здійснити це шляхом відеоконференцзв’язку з органами Пенсійного фонду. Раніше поновлення виплати пенсії таким особам здійснювалося тільки за особистої присутності заявника (тобто за умови, що особа змогла виїхати з небезпечних територій).

Нововведення передбачено постановою Кабінету Міністрів №806 від 4 серпня 2023 року. Однак ще раз зауважимо, що порядок проведення таких відео-сеансів наразі допрацьовується.

*«Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» № 637 від 5 листопада 2014 року (в редакції від 19.04.2023)

**«Про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України»

Нове на сайті