Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсіонер працює: як працевлаштування впливає на розмір пенсії

Пенсіонер працює: як працевлаштування впливає на розмір пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Мені 72 роки. Пішов на пенсію у 2011 році, але продовжую працювати. Стаж - 46 років. Маю статус учасника бойових дій, нагороджений орденом. Керівництво фірми, в якій я зараз працюю, наполягає на укладанні договору про трудову співпрацю.

 «Мені 72 роки. Пішов на пенсію у 2011 році, але продовжую працювати. Стаж 46 років. Маю статус учасника бойових дій (у В’єтнамі), нагороджений орденом «За заслуги ІІІ ступеня». Керівництво фірми, в якій я зараз працюю, наполягає на укладанні договору про трудову співпрацю. Підкажіть, будь ласка, які «утиски» можуть на мене чекати після укладення такого договору та подання інформації до Пенсійного фонду, в частині:

  •  щорічної індексації пенсії (якщо така запланована);
  •  доплати до пенсії за понаднормовий стаж;
  •  доплати від Президента за вік (70-75 років);
  •  доплати за статус учасника бойових дій (залежать від прожиткового мінімуму);
  • доплати за особливі заслуги перед Україною (залежить від прожиткового мінімуму);
  • загального розміру пенсії, що разом з віковою надбавкою становить 10 340 гривень.

Чи можу я відмовитися від укладання договору?

В. Бибик, м. Дніпро»

На що впливає офіційне працевлаштування?

Якщо не вдаватися до подробиць, то у вашому випадку офіційне працевлаштування вплине лише на майбутній розмір надбавки за понаднормовий стаж. З 1 січня вона залишиться на колишньому рівні, якщо прожитковий мінімум таки зросте з нинішніх 2093 гривень до обіцяних 2361 гривні. Від цієї суми залежатиме розмір надбавки за перероблені роки.

Якщо ви працюєте офіційно, для розрахунку береться старий прожитковий мінімум, при масовому перерахунку пенсій він не переглядається. Якщо людина не працює, то при її підвищенні зазначена надбавка автоматично перераховується. Це стосується пенсій, призначених за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Решта надбавок, які ви описали, не залежать від того, працює людина чи ні, оскільки вони встановлюються на підставі інших нормативних документів. Якщо прожитковий мінімум зросте, то доплата за наявні у вас статуси в будь-якому разі буде перерахована. Так само відбувається березнева індексація пенсії – незалежно від факту роботи.

Про надбавку за вік

Щодо вікової надбавки (456 гривень), то вона в принципі не змінюватиметься, якщо Кабінет Міністрів не ухвалить нового рішення про її розмір. Нагадаємо, що така надбавка встановлюється до пенсії до розміру, що не перевищує 10 340,35 гривні.

Щодо укладання трудового договору, то тут вам потрібно вирішувати самостійно. Все залежить від того, в яких ви стосунках з керівництвом фірми. На жаль, сьогодні дуже багато людей змушені працювати неофіційно і отримувати зарплату в конвертах. У такому разі не сплачуються внески до Пенсійного фонду, через що люди насамперед втрачають стаж.

Те, що ваш роботодавець пропонує вам укласти офіційний трудовий договір, навпаки говорить про їх намір працювати в правовому полі й дотримуватися трудового законодавства.

***

При цьому важливо не забувати, що у разі офіційного працевлаштування необхідно своєчасно повідомити Пенсійний фонд. Інакше в майбутньому може виникнути необґрунтована переплата пенсії, яку доведеться повертати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні