П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк оформити субсидію, якщо є борги по комунальних платежах

Як оформити субсидію, якщо є борги по комунальних платежах

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції надійшов лист від мешканки міста Роздільна Одеської області Світлани Соловйової. Вона розповідає, що самотня, її близькі померли. Вона має заборгованість за розподіл газу – 2600 гривень.

 І як пише читачка, не тому, що не хоче заплатити, а тому, що не вистачає грошей на прожиття. Оскільки має заборгованість, не може оформити субсидію. Як бути?

Коли заборгованість не впливає на призначення субсидії?

Статтею 46 Конституції України встановлено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Відповідно до постанови №848*, є винятки, коли заборгованість не впливає на призначення субсидії: за наявності заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу і коли Мінсоцполітики не забезпечило фінансування житлових субсидій громадянам.

Які документи знадобляться?

Таким чином, ви можете звернутися до управління Пенсійного фонду за місцем проживання для оформлення субсидії. Можете попередньо проконсультувалися з фахівцем Пенсійного фонду в телефонному режимі.

Відповідно до пункту 43 постанови №848, для призначення житлової субсидії громадянин подає:

  • паспорт;
  • заяву;
  • декларацію про доходи (також можуть знадобитися довідки про доходи – у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру);
  • копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності);
  • договір наймання (оренди) житла (у разі наявності);
  • рішення суду (в разі наявності).

Як правило, потрібно до цих документів надати довідку з банку про поточний рахунок, на який вам переказуватимуть кошти субсидії.

Бажано взяти усі особисті рахунки підприємств, які надають вам комунальні послуги, і довідки про наявність (відсутність) заборгованості.

Зверніть увагу, якщо вам буде призначено субсидію, це накладає на вас обов’язок щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії.

Складаємо договір про розстрочення заборгованості

Щодо поточної заборгованості за розподіл газу, ви можете звернутися з заявою на те підприємство, що надає вам послуги, додавши довідку про доходи (можете її взяти в Пенсійному фонді), надати лікарняні виписки і попросити в заяві про реструктуризацію (розстрочення) заборгованості, щоб підприємство розрахувало вам реальну суму, яку ви можете сплатити.

Якщо у вас є борги з інших комунальних послуг і вам відмовляють у субсидії, важливо на інших підприємствах також оформити договір про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг. І вже тоді подаватися на отримання субсидії.

При оформленні субсидії можете надати документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

***

Якщо ви вважаєте, що ваше право порушено, можете звернутися до центрів безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, щоб вам допомогли звернутися до суду з метою забезпечення ефективного захисту ваших порушених прав. Таким чином, ви можете оскаржити в суді рішення Пенсійного фонду про відмову у призначенні вам житлової субсидії.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Постанова «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» № 848 від 21 жовтня 1995 року (редакція від 21.07.2023).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні