Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому не варто пити зелену каву: в чому небезпека незвичайного напою, що...

Чому не варто пити зелену каву: в чому небезпека незвичайного напою, що бадьорить

Этот материал также доступен на русском языке
Совсем недавно Украину встревожило сообщение о том, что в страну завезли зеленый кофе. Напиток, приготовленный из него, может вызвать тяжелые состояния, угрожающие здоровью и жизни человека.

Нещодавно Україну стривожило повідомлення про те, що в країну завезли зелену каву. Напій, приготований з нього, може спричинити важкі стани, що загрожують здоров’ю та життю людини. І як стало ясно, ця небезпека виявилася не вчора…

В Україну завезли небезпечну кофе: напій може паралізувати та призвести до втрати свідомості.

Чому не варто пити зелену каву

Роком буму на зелену каву став 2014-й. Споживачі почали змітати його з прилавків магазинів, коли в одному з випусків програми здоров’я відома телеведуча Олена Малишева розповіла про неймовірний ефект схуднення за умови регулярного вживання цього напою. Але невже для того, щоб скинути зайві кілограми, достатньо лише пити це “чарівне зілля”? Насправді все зовсім не так.

Що являє собою зелену каву?

Зелена кава є необсмажені кавові зерна. По суті, вони просто сирі, і за так званим інноваційним продуктом стоїть звичайнісінька недоготовлена кава. Він, звичайно, містить у собі і кофеїн, і антиоксиданти, і хлорогенову кислоту, завдяки якій став таким популярним. Її немає у складі звичної всім нам готової кави, оскільки вона є похідною хінної кислоти, що міститься лише у зелених рослинах.

Різниця між зеленою та обсмаженою кавою

Зелена кава сильно гірчить, і саме через перебування у її складі цієї самої хлорогенової кислоти. Якщо сильно зловживати нею, це може призвести до нездужань і прискореного пульсу. Але у невеликих кількостях вона нормалізує тиск та рівень цукру в крові, покращує стан епідермісу. Вважається, що за допомогою зеленої кави, що містить хлорогенову кислоту, можна легко схуднути. При обсмажуванні зерен ці унікальні властивості втрачаються, тому багато хто віддає перевагу його класичному варіанту. Але чи такі корисні необсмажені зерна насправді?

Чи можна схуднути за допомогою зеленої кави

Після публікації метааназилу (дослідження на основі статистики) про хлорогенову кислоту в зелених кавових зернах почали говорити як про чудодійний засіб для схуднення. З’ясувалося, що у людей, які приймали екстракт цієї кислоти, глюкоза засвоюється краще. Дослідження показали, що після півгодини після їди рівень цукру в їх крові знизився на 24%, а після двох годин – ще на 31%.

До чого тут цукор? Ті, хто бореться із зайвою вагою, знають, що чим більше її міститься в крові, тим більше у ній утворюється інсуліну. З його допомогою синтезуються кислоти, які відкладаються в жирових клітинах, що призводить до набору ваги. Відповідно чим менше цукру в крові, тим менше жирів у вас накопичується.

Хлорогена кислота дійсно сприяє поліпшенню обміну речовин. Однак сама по собі вона не така ефективна, тому жити за принципом “п’ю зелену каву і худну” не вийде. Більше того, багато хто забуває про те, що не тільки цей напій є багатим джерелом цього компонента. Одержувати хлорогенову кислоту можна, включивши до свого раціону чорниці, яблука, насіння соняшника, баклажани та цикорій.

Таке збалансоване харчування буде набагато кориснішим, ніж регулярне вживання гіркої зеленої кави. Міститься кислота і в звичайній картоплі, яка так часто буває у нас на столах.

Схуднення за допомогою зеленої кави

Але, дізнавшись про чарівну дію на організм саме зеленої кави, споживачі почали повсюдно скуповувати саме цей продукт. Цим дуже оперативно скористалися маркетологи, запустивши товар у масове виробництво та сплативши всілякі дослідження, які нібито підтверджують користь напою із сирих кавових зерен.

Але мало хто знає про те, що компанія AFS, яка і проводила такі дослідження, була оштрафована після перевірки на кругленьку суму. Причина – порушення правил проведення дослідження. Виявилося, що в ньому брали участь лише 16 осіб, чого, звісно, замало об’єктивної оцінки користі продукту. Умовчувалося компанією і про те, що в ході експерименту деякі учасники відчули нездужання, після чого їх просто усунули від участі. На результатах дослідження цей “інцидент” не позначився (цікаво чому).

Дослідження продовжили (тепер уже як слід). Підсумок — довести ефективність зеленої кави в схудненні і користь мікроелементів для організму, що містяться в ній, так і не змогли, а також порадили споживачам не пити більше трьох невеликих чашок зеленої кави на день через кофеїн, що міститься в ньому.

Чим шкідливий напій із зеленої кави

Щоби розуміти. чому не варто пити зелену каву, потрібно знати, як і для чого обробляються зерна, коли з них роблять обсмажену каву. Справа в тому, що термічна обробка зерна — не забаганка виробника, а звичайнісінькі норми безпеки. Якщо їх не дотримуватись, напій може виявитися шкідливим для нашого здоров’я.

Термообробку кави проводять для того, щоб позбавитися від бактерій і, банально, бруду, який осаджується на зернах у процесі їх сушіння.

На плантаціях каву перемішують голими руками

На фермах, у країнах зростання, каву сушать на відкритому просторі. Це може бути або патіо (внутрішні дворики), або африканські ліжка (спеціальні споруди з сіток і рам на опорах). У першому випадку все розкладається на бетоні, яким ходять фермери, збираючи висохлий урожай і розкладаючи нові зерна. На африканських ліжках вони перемішуються просто голими руками.

Зрозуміло, що ні про які санітарні норми тут не може йтися. На продукт потрапляють мікроби, бруд, інколи ж і личинки комах. Тому при імпорті товару його обробляють газами-пестицидами, що запобігають розмноженню шкідників.

Робиться це так: каву насипають у мішки, які поміщаються в целофанові упаковки. Туди прямує газ, після чого все відстоюється від двох до чотирьох діб (залежить від обсягу продукції). У процесі обсмажування частки газу, які явно не годяться для потрапляння в організм, видаляються із зерна за високих температур.

Не варто забувати і про те, що сира кава, яка весь цей час знаходилася в країні-виробнику, може нести в собі бактерії та мікроби, побороти які нашому організму буде важко: адже у населення більш південних держав і у жителів нашої країни зовсім різний імунітет . Ми можемо бути дуже сприйнятливими до того, з чим організм місцевих жителів у тій же Африці справляється без наслідків їхнього здоров’я.

Вологість зеленої кави у відсотковому співвідношенні більша, ніж вологість обсмаженої, а тому в термічно необробленому зерні створюється сприятливе середовище для розмноження бактерій.

Висновки

Висновок №1: не завжди нове означає корисне.

Висновок №2: шукайте інші джерела необхідних для схуднення елементів.

Висновок №3: тільки обсмажена кава безпечна для здоров’я.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні