П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україну завезли небезпечну каву: напій може паралізувати та призвести до втрати...

В Україну завезли небезпечну каву: напій може паралізувати та призвести до втрати свідомості

Этот материал также доступен на русском языке
На зернах кави виявлено отруйну речовину, яка широко використовується для боротьби з комахами. В Україну небезпечна кава потрапила з Німеччини. Вживання напою із зелених зерен може призвести до тяжких наслідків для здоров'я людини.

Як інформує прес-служба Держпродспоживслужби у Києві, повідомлення про це надійшло через систему швидкого оповіщення щодо якості харчових продуктів та кормів 10 жовтня 2023 року.

Зазначається, що небезпечна концентрація хлорпірифосу була виявлена в органічній зеленій каві з Гондурасу, яка імпортувалася німецькою компанією Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co., Hamburg. В Україні його одержала компанія ТОВ “Кофітон”.

У службі зазначають, що хлорпірифос є речовиною, що діє, для безлічі популярних засобів проти комах.

Ця речовина широко поширена в сільському господарстві та промисловості для знищення широкого спектру комах та кліщів, але при цьому вона є токсичною і для більшості інших видів тварин, включаючи і людей. Хлорпіріфосом обробляють і сирі, тобто зелені зерна популярного в усьому світі продукту.

Як виглядають симптоми

  1. Легке отруєння цією речовиною може призвести до сльозотечі, підвищеного слиновиділення та потовиділення, нудоти та головного болю.
  2. Проміжний вплив може призвести до м’язових спазмів або слабкості, блювоти або діареї, а також погіршення зору.
  3. Симптоми важкого отруєння включають судоми, втрату свідомості, параліч та ядуху через недостатність легень.

У компанії “Кофітон” дали офіційний коментар щодо виявлення небезпечної речовини у каві:

«ТОВ «КОФІТОН» здійснює свою господарську діяльність виключно в межах чинного законодавства України, та ввозить на митну територію України лише товар, який пройшов відповідну сертифікацію та дозволений для споживання в Україні.

Варто наголосити, що хлорпірифос в органічній зеленій каві (походженням з Гондурасу) наразі виявлений лише в обмеженій партії в Європі і поки що не відомі всі обставини щодо цієї події.

В той же час, як тільки стало відомо про вказані обставини, розуміючи всю відповідальність, Товариство невідкладно вжило всіх заходів щодо вилучення з обігу та недопущення реалізації даної партії імпортованої кави.”

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні