П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЧи зарахують для пенсії стаж, набутий у Росії

Чи зарахують для пенсії стаж, набутий у Росії

Этот материал также доступен на русском языке
Запитання читача: «Маю трудовий стаж понад 40 років, із них 13 років працював у Росії. Пенсію не дають, бо російський стаж не приймають. Чому так відбувається і чи збирається уряд вирішувати це питання?».

1992 року між деякими колишніми країнами СРСР було підписано Угоду про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у сфері пенсійного забезпечення. Цю Угоду підписали також Україна та Російська Федерація.

Відповідно до окремих положень цього документа, російський стаж мав без проблем зараховуватися при призначенні пенсії на території України і навпаки.

Проте біда в тому, що торік із цієї Угоди спочатку в односторонньому порядку вийшла Росія, а потім, ближче до кінця року, і Україна.

Отже, її положення тепер не діють. Відповідно, поки що немає можливості для зарахування російського стажу. Як відомо, для призначення пенсії в Україні цього року потрібно мати не менше 30 років загального стажу.

Наприкінці серпня 2023 року Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроект №9453.

Як зазначають його автори, новий закон має вирішити питання про зарахування стажу, набутого за періоди роботи в державах, що входили до СРСР. Чи ухвалять це рішення остаточно і в якому саме вигляді, поки що невідомо.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні