Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи принесе користь здоров'ю магнітотерапія: наука чи шарлатанство?

Чи принесе користь здоров’ю магнітотерапія: наука чи шарлатанство?

Этот материал также доступен на русском языке
Технологія магнітотерапії ґрунтується на законах фізики.

У результаті впливу магнітного поля на організм молекули води, що у тканинах, «намагнічуються». Відбувається злиття речовин, що «відповідають» за старіння і руйнування клітин, а також викликають запалення.

Поліпшити стан людини здатне так зване коригування магнітного поля – свого роду, підзарядка енергії та сил, яку дає магнітотерапія. Так вважають прихильники цього напряму охорони здоров’я. Але не всі з цим погоджуються.

Чи принесе користь здоров’ю магнітотерапія?

У МОЗ вважають, що магнітотерапія – це псевдонаукова практика альтернативної медицини. Вона передбачає застосування слабкого статичного магнітного поля від постійного магніту, що накладається на тіло. Деякі «експерти» можуть переконувати, що цей метод:

  • зменшує інтенсивність болю;
  • зміцнює стінки кровоносних судин;
  • руйнує жирові відкладення.

Чому ж наукова спільнота не згодна з властивостями, якими наділяють магнітотерапію?

У нашому організмі залізо в крові пов’язане з гемоглобіном і не є феромагнітним (це постійний вид магнетизму, наприклад, що тримає магніти на холодильнику). За словами вчених, якби кров містила феромагнітне залізо, то будь-яка процедура на кшталт магнітно-резонансної томографії несла б загрозу для здоров’я і життя.

Статична магнітотерапія залишається науково недоведеною

Дослідження статичних магнітів показують їхню неефективність, зокрема, при хронічних болях, остеоартриті та ревматоїдному артриті. Відповідні дані у 2022 році оприлюднив Національний центр комплементарної та інтегративної охорони здоров’я США (NCCIH).

Не в захваті від цього винаходу і Національний науковий фонд США. Ще 2002 року він визнав магнітну терапію «псевдонауковою». Як результат – у Штатах продаж подібних магнітних пристроїв прирівнюють до шарлатанства.

Нове на сайті