ГоловнаДомашня енциклопедіяНаші нематеріальні традиції: секрети приготування зливної каші – хто вже куштував шедевр...

Наші нематеріальні традиції: секрети приготування зливної каші – хто вже куштував шедевр національної кухні?

Этот материал также доступен на русском языке
Мода змінюється на все, і на їжу також. Все частіше кулінари звертаються до старовинних рецептів, створюючи на їх основі шедеври кухонного мистецтва.
-->

Перелік нематеріальної культурної спадщини України постійно поповнюється рецептами обрядових страв, які колись готували наші пращури. Цього разу ми вам розповімо, що таке зливна каша і як правильно її приготувати.

Зливана каша: дотримуємося обряду

Традиція приготування зливаної каші тісно пов’язана з історією заснування селища Карнаухівка у Дніпропетровській області 1737 року. Кашу готували до дня завершення весняних польових робіт.

Під час обряду жителі селища збиралися просто неба і приносили з собою різні продукти: пшоно, рис, картоплю, сало, курячий гуляш, яйця, цибулю, різні спеції. Всі ці інгредієнти вони поміщали у великий казан і готували на відкритому багатті ароматну кашу.

Інгредієнти

Вода – 2,5 склянки, пшоно – 1 склянка, картопля – 2-3 середні штуки, сира жирна свиняча грудинка – 200 грамів, цибуля – 2-3 штуки, вершкове масло – 70 грамів, сіль, мелений перець – за смаком.

Приготування

  • Картоплю почистити, нарізати на невеликі кубики, залити водою, довести до кипіння і варити 10 хвилин.
  • Тим часом вимити кілька разів пшоно і додати до напівготової картоплі, зменшити вогонь і варити до готовності пшона.

Кашу посолити за смаком і приготувати засмажку.

  • Дрібно нарізати жирну грудинку та цибулю. Спочатку підсмажити грудинку, щоб витопився жир, а потім додати цибулю і підсмажити її до рум’яності, поперчити за смаком.
  • Засмажку викласти у готову кашу, додати вершкового масла і ретельно перемішати, намагаючись злегка розім’яти картоплю.

Готову кашу розкласти по тарілках і подавати до столу. Смачного!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні