П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому потрібно вчасно ставити зубний протез

Чому потрібно вчасно ставити зубний протез

Этот материал также доступен на русском языке
Читачка запитує: "Три роки тому мені видалили нижній зуб, але я ніяк не зберуся до лікаря, щоб поставити протез. Чим це загрожує?"

Відповідає стоматолог-ортопед Валерій Шевчук:

– На жаль, багато людей втрачають час – ми це бачимо за нашими пацієнтами. Вони звертаються до нас, коли після видалення зуба виникла запущена деформація зубного ряду.

Наш організм – це цілісна система. Порушилася одна маленька ланка – відбувається збій, що зачіпає інші ланки.

Щоб їжа краще пережовувалася, розумний організм зміщує інші зуби у бік дефекту. Але тоді можуть утворюватися «кишені» (спочатку ясен, потім кісткові), виникати повороти зубів, а згодом розвиватися рухливість, що призводить до передчасного видалення.

Усе це ускладнює протезування. Коли пояснюємо такі подробиці людині, вона дивується: «Мені ніхто не сказав…».

Нам доводиться довше працювати з пацієнтом. Часто змушені сильніше обточувати зуб, щоб виготовити якісний протез, а іноді обробляти зуб-антагоніст, який знаходиться на протилежній щелепі.

Тому навіть якщо немає можливості відразу відновити зуб незнімною мостоподібною конструкцією, яка кріпиться на цемент, на якийсь час можна виготовити косметичний протез.

Він «тримається» за сусідні зуби, а вони не зміщуються у бік відсутнього. Крім того, протилежний зуб залишається на своєму місці.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні