Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк відрізнити якісний мед від підробки: ваша помилка може коштувати здоров'я

Як відрізнити якісний мед від підробки: ваша помилка може коштувати здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Тільки якісний мед приносить користь нашому організму, тому важливо навчитися вибирати натуральний мед.

Часто трапляється, що недобросовісні виробники додають у мед найрізноманітніші продукти: тростинний цукор, кукурудзяну або картопляну патоку, борошно, желатин і навіть крейду. При цьому мед втрачає свої лікувальні властивості і нерідко може зашкодити здоров’ю.

Щоб не купити фальсифікат на ринку або в магазині, мед потрібно перевірити. На що звернути увагу?

Перевіряємо мед на око

Візуально мед має бути однорідним, без білих прожилок. За консистенцією нагадувати густий сироп і легко накручуватись на ложку, не стікати з неї, а сповзати, утворюючи невелику гірку. Якісний продукт не повинен сильно блищати. Зайвий блиск свідчить про те, що мед неодноразово нагрівали, щоб покращити його смакові якості. Якщо температура нагрівання понад 40 градусів – мед втрачає всі свої корисні властивості.

Перевіряємо мед на смак

Хороший мед повинен викликати першіння у горлі. При покупці слід уникати продукту, який на смак нагадує підсолоджену воду. Якщо є присмак солодкої води, значить такий мед зроблений з цукру. Також мед не повинен бути в’язким. Зайва в’язкість ознака того, що продукт додавали крохмаль або манку, яких там бути не повинно. У меді не має бути карамельного смаку. Якщо такий присутній – це означає, що мед нагрівали при високих температурах, щоб надати йому товарний вигляд.

Якого меду немає в природі?

У природі не існує малинового та обліпихового меду. Неможливо також отримати мед із женьшеню, шипшини, лимонника, тому що ці рослини не виділяють нектар.

Багато видів натурального меду, окрім травневого, через 1-1,5 місяці кристалізуються. Тому слід звернути увагу, якщо вам пропонують купити в зимовий час або на початку весни ідеально рідкий мед. Варто всерйоз подумати про його натуральність.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні