П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДачаЩо потрібно враховувати при купівлі насіння?

Що потрібно враховувати при купівлі насіння?

Этот материал также доступен на русском языке
Осінь — час не лише збирати врожай та закладати його на зберігання, а й планувати посадки наступного року. Тому саме час подумати, яке насіння придбати і як не помилитися з вибором.

Як вибрати насіння?

Вибір посівного матеріалу в першу чергу залежить від того, в яких умовах він вирощуватиметься.

Якщо плануєте вирощувати рослини у відкритому грунті, то й насіння потрібно купувати з відповідним маркуванням. Для вирощування у відкритому ґрунті не підходять культури, які дуже сприйнятливі до перепадів температури, вітру та жарких чи холодних погодних умов. Рослини для відкритого ґрунту менш схильні до впливу шкідників і хвороб, але не завжди можуть порадувати відмінним урожаєм.

У закритому ґрунті (у теплицях і парниках) можна вирощувати рослини, які належать до самозапильних сортів і відмінно почуваються при обмеженій подачі повітря і світла. Тепличні рослини завжди дають кращу схожість і врожайність, але при цьому вони більш схильні до різноманітних хвороб.

Також є насіння, яке підходить для пророщування на підвіконнях, наприклад, мікрозелень або гострий перець. Насіння таких рослин пропаде у відкритому грунті й в теплиці, зате комфортно почуватиметься на підвіконні будь-якої кухні.

Від чого залежить схожість насіння?

Вибираючи насіння, зверніть увагу, який відсоток схожості вказано на упаковці. Дати 100-відсоткову гарантію схожості насіння не може жоден виробник, тому що це залежить не тільки від якості посівного матеріалу, а й від багатьох інших факторів, наприклад, погодних умов, особливостей ґрунту, кількості добрив, правильності догляду. Але якщо виробник гарантує 80% схожості насіння, то це дуже хороший показник і таке насіння варто придбати.

Також схожість залежить від того, як оброблено посівний матеріал.

Наприклад, такий метод обробки насіння як дражування дозволяє захистити насіння від шкідників та хвороб. Обробка проводиться на дрібному насінні. Дражування збільшує насіння у розмірах, тому його легше висаджувати. Єдиний мінус такої обробки – висока вартість насіння.

Інкрустування дозволяє досягти ранніх і швидких сходів. Такий метод обробки застосовується для більшого насіння.

Також може бути обробка гелю. Гель допомагає утримувати вологу і таким чином сприяє схожості насіння.

Деякі виробники пропонують покупцям насіння в спеціальних драже, які є оболонкою з мікроорганізмів. Драже захищають посівний матеріал від шкідників та хвороб.

На упаковках з насінням обов’язково має бути зазначено:

  1. Найменування товару.
  2. Контакти фірми-виробника.
  3. Найменування сорту насіння.
  4. Короткий опис культури,
  5. Основні агротехнічні вимоги до посадки та догляду.
  6. Кількість (у штуках) або вага (у грамах).
  7. Номер партії товару.
  8. Дата розфасовки.
  9. Термін придатності насіння.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні