Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатКому в сім'ї яка частина належить при розділі спадщини

Кому в сім’ї яка частина належить при розділі спадщини

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції з листом звернулася Коптюк О.А., мешканка Волинської області. Читачка розповіла, що у грудні 2022 року помер її чоловік, з яким вона прожила 19 років. Разом вони вкладали гроші у будинок, ремонтували його, тримали худобу, і ніхто їм матеріально не допомагав.

Тепер діти від першого шлюбу, які нечасто провідували батька, спадкують частину майна. Читачка запитує, чи дійсно її спадщина – третина від усього майна?

Кого вважають спадкоємцями першої черги?

Як відомо, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Відповідно до статті 1261 Цивільного кодексу (ЦК), у першу чергу право на спадкування за законом мають:

  • діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця і народжені після його смерті;
  • той з подружжя, який його пережив;
  • батьки.

Щодо часток у спадкуванні

Таким чином, між спадкоємцями за законом передбачено спадкування у рівних долях. І ви маєте право на обов’язкову частку у спадщині (якщо одна дитина – ваша частка становитиме половину, якщо двоє дітей – третину відповідно).

Окрім того, якщо навіть було складено заповіт, відповідно до статті 1241 ЦК, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) і непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Розмір обов’язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. При визначенні розміру обов’язкової частки у спадщині враховуються усі спадкоємці за законом першої черги, весь склад спадщини. Зокрема, право на вклади в банку (фінансовій установі), щодо яких вкладником було зроблено розпорядження на випадок своєї смерті, вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу.

Ваша частка може бути більшою

Зазначимо також, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Якщо не згодні з поділом часток

Якщо між учасниками спільної часткової власності виникають спори щодо визначення, зміни розміру часток, а також виділу частки спільного майна в натурі (поділу), нотаріус відмовляє у вчиненні такої нотаріальної дії і роз`яснює зацікавленим особам їхнє право звернутися до суду для вирішення цих спорів*.

Тож якщо ви вважаєте, що в чомусь ваше право порушено, ви можете звернутися до суду. При поданні заяви до суду можете вказати про надбане сумісне з чоловіком майно і про те, що ваша частка може бути більшою. Також в позовній заяві до інших спадкоємців можете розповісти, скільки вами було зроблено з чоловіком для надбання майна.

Про терміни для прийняття спадщини

Згідно з постановою Кабміну № 469 від 9 травня 2023 року, для прийняття спадщини (або відмови від її прийняття) встановлюється термін у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

* Відповідно до пункту 6.11 Наказу Міністерства юстиції України «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» № 296/5 від 22 лютого 2012 року (в редакції від 2.12.2022 р.).

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні