Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаРозбираємося з пенсією: що таке двоскладова формула розрахування

Розбираємося з пенсією: що таке двоскладова формула розрахування

Этот материал также доступен на русском языке
Листи до редакції – це іноді остання надія отримати відповідь на складне запитання. Так і наша читачка із Полтави. Вона має кілька запитань, відповіді на які можуть бути цікавими й іншим нашим читачам.

На частину їх ми вже відповіли:

«У трудовій книжці записано, що мене звільнено 31.12.1964. Але захист диплома був 24.12.1964. А потім ще до 01.02.1965 була відпустка. Пенсійний фонд зараховує стаж за дипломом. Таким чином, крадеться до 40 днів стажу. Чи правильно це?

І чому Пенсійний фонд пише, що мені невигідно розраховувати пенсію за двоскладовою формулою?»

За бажанням майбутнього пенсіонера частина розміру пенсії за віком за періоди стажу до 2004 року може бути визначена відповідно до раніше чинного законодавства (Закону «Про пенсійне забезпечення»), а частина розміру пенсії за період страхового стажу, набутого після 1 січня 2004 року, – на підставі Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Це передбачено статтею 27 зазначеного Закону, який набрав чинності саме з 1 січня 2004 року. Такий розрахунок прийнято називати «двоскладовою» формулою.

Сьогодні ця формула вважається рудиментом* і практично не застосовується. Вона була задумана як формула перехідного періоду від старого закону до нового у 2004 році та в деяких випадках була вигідною.

Її застосовувати недоцільно, оскільки розрахунок частини пенсії за стаж до 2004 року робиться з огляду на те, що максимальна пенсія у 2003 році становила 150 гривень.

І цей факт також враховується, про що прописано у зазначеній статті. Тобто перша частина пенсії за двоскладовою формулою у будь-якому разі буде не більшою за 150 гривень, що на сьогодні явно недоцільно.

*Рудимент – щось, що втратило свою значущість із розвитком суспільства.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні