Неділя, 12 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧим корисна череда тридільна і чому її так цінують

Чим корисна череда тридільна і чому її так цінують

Этот материал также доступен на русском языке
Череда тридільна (причепа, собачі реп̕ яхи, чорнобривець болотяний) — однорічна трав ̕яниста рослина родини айстрових (складноцвітих). Цвіте в липні — вересні. Росте по всій території України по вологих місцях, на болотах, біля струмків, у канавах.

Чим корисна череда тридільна?

Череда – насправді універсальна рослина.

  • Настій трави череди виявляє сечогінну, потогінну, жовчогінну і бактерицидну дію, поліпшує травлення, нормалізує порушений обмін речовин.
  • Масляні екстракти трави череди мають протизапальні і ранозагоювальні властивості.
  • Експериментами на тваринах встановлено, що настій череди при внутрішньовенному введенні виявляє седативну дію, знижує артеріальний тиск, збільшує амплітуду серцевих скорочень, дещо посилює скорочення гладком ̕язових органів.
  • Як засіб, що покращує обмін речовин, настій трави череди вживають при різних діатезах, що супроводжуються кропив̕яним висипом, при скрофульозі, нейродермітах, себорейних ураженнях шкіри голови, артритах, подагрі.
  • Як потогінний засіб — при простудних захворюваннях.
  • Як сечогінний засіб — при захворюваннях сечостатевих органів.
  • Як вітамінний засіб — при хворобах легень, виразкових процесах на шкірі та виразкових колітах. Для профілактики скрофульозу дітей купають без мила у ванні з відвару трави череди 1 раз на тиждень.
  • Відваром промивають рани, протирають шкіру для надання їй еластичності, знищення вугрів і прищів.
  • У гінекології відвар трави використовують для ванночок і мікроклізм при запальних захворюваннях жіночих статевих органів.
  • Потовчене листя череди прикладають до ран і виразок.

Протипоказань до призначення препаратів череди не виявлено.

Застосування

Внутрішньо — настій трави (15 г сировини на 400 мл окропу, настояти 30 хвилин, процідити) приймати по півсклянки 3—4 рази на день до їжі. Дві столові ложки суміші (порівну) трави череди трироздільної і листя брусниці заливають двома склянками окропу, настоюють 45—60 хвилин, проціджують і приймають по чверті склянки 3—4 рази на день за 30 хвилин до їжі при фурункульозі, екземі.

Зовнішньо — ванни з відвару трави (15—30 г сировини кип ̕ятять 10 хвилин в 1 л води, проціджують і додають до ванни). Обмивання, примочки і протирання відваром трави (3 столові ложки сировини кип ̕ятять 10 хвилин у 400 мл води, проціджують).

Як заготовити череду?

Для медичних потреб використовують траву череди, яку заготовляють у період бутонізації рослин. Збирають верхівки, не довші 15 см за стебла та бокові пагони, і все листя. Зібрану сировину сушать у затінку на відкритому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні, розстилаючи тонким шаром на тканині чи папері. Готову сировину зберігають у сухих приміщеннях. Строк придатності — 2 роки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні