Статті

Знахідка для спекотних днів: класичний рецепт литовського холодного борщу “шальтибаршчай”

Продукти всі прості, жодної екзотики, зате їхнє поєднання дає неперевершений смак!

Інгредієнти:

  • кефір 6% 1,5 л;
  • варений буряк 2 шт.;
  • яйця вкруту 2 шт;.
  • зелена цибуля 1 пучок;
  • огірок свіжий 3 шт.;
  • сметана 100 гр.;
  • кріп 1 пучок;
  • сіль, перець – за смаком;
  • гаряча варена картопля.

Приготування:

  1. Якщо 6% кефір не знайдете, то беремо звичайний, 2,5-3% і додаємо в тарілку більше сметанки.
  2. У ресторанному варіанті все (огірки очищаємо від шкірки), крім крутих жовтків, тремо на великій тертці, а жовтки розтираємо зі сметанкою. У домашньому варіанті просто тремо усе на великій тертці і не морочимося.
  3. Цибулю та кріп дрібно ріжемо і товчемо з дрібкою солі, щоб дали сік та запах.
  4. Гаряча картопля подається ТІЛЬКИ на окремій тарілці – тому що це пропонується ЗАМІСТЬ хліба! А що ви подумали?
  5. Далі за відчуттями: боїтеся жирного – сметану не додавайте, надто густо – додайте холодної кип’яченої води, хочете гостріше – додайте чорного перцю та краплю гірчиці. Якщо буряк попався не дуже солодкий, можна навіть додати ложечку цукру.

І повірте, це дуже смачно (як і все національне, що вижило і виплекалося та збалансувалося століттями).

І калорійність приблизно 50 ккал на 100 грамів!

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 4 липня 2025 року

Доведено, що порушення у магнітному полі Землі є причиною коливань потоку іонів у крові приматів,…

03/07/2025 22:17
  • Новини

Нова підтримка від держави: хто в Україні отримає доплати у 2025 році

Держава посилює підтримку важкодоступних регіонів: у 2025 році запроваджуються щомісячні надбавки для тих, хто живе…

03/07/2025 21:48
  • Статті

Магія слів: чому прокльони здаються такими реальними ?

Віра у прокляття живе у культурі століттями і досі викликає тривогу. Разом із психотерапевтом знаємося,…

03/07/2025 20:45
  • Статті

Де і скільки зберігати олію: що кажуть знавці

Ми поділимося основними правилами зберігання олії, щоб вона не втратила своїх корисних властивостей і просто…

03/07/2025 19:59
  • Новини

Соте з баклажанів на зиму: пошкодуєте, якщо мало закатаєте

Для любителів баклажанів - цей рецепт соте справжня знахідка. Соте з баклажанів приготувати дуже просто.…

03/07/2025 18:58
  • Новини

Шахраї атакують: в Україні зростає кількість підробленої валюти

Кількість підроблених доларів та євро в Україні продовжує зростати. Чому це відбувається, як розпізнати фальшивку…

03/07/2025 17:59