Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачДитина зробила дорогу покупку: чи можливо повернути гроші

Дитина зробила дорогу покупку: чи можливо повернути гроші

Этот материал также доступен на русском языке
Іноді неповнолітні, без дозволу дорослих, можуть купляти дорогі речі: косметику, одяг, прикраси, дорогі мобільні телефони та інше. 

Чи можливо віддати товар назад і повернути витрачені гроші? – цікавляться в таких випадках бабусі й батьки.

Що прописано в законі?

Відповідно до частини 1 статті 31 Цивільного Кодексу України (ЦК), особа, яка не досягла 14 років (малолітня особа), має право самостійно вчиняти дрібні побутові правочини. Правочин вважається дрібним побутовим, якщо він задовольняє побутові потреби особи, відповідає її фізичному, духовному або соціальному розвитку і стосується предмета, який має невисоку вартість.

Згідно зі статтею 32 ЦК, особи у віці від 14 до 18 років мають неповну цивільну дієздатність. Тому інші правочини неповнолітня особа може вчиняти за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників.

Таким чином, неповнолітні можуть купувати щось незначне, побутове, недороге. А якщо річ коштовна – купувати разом з батьками, опікунами або за їхньою згодою. Як говорить стаття 221 ЦК, «правочин, який вчинено малолітньою особою за межами її цивільної дієздатності, може бути згодом схвалений її батьками (усиновлювачами) або одним із них, з ким вона проживає, або опікуном». Правочин вважається схваленим, якщо ці особи, дізнавшись про його вчинення, протягом одного місяця не заявили претензії другій стороні.

Як повернути гроші?

У разі відсутності схвалення правочину він є нікчемним. Як діяти у цьому разі?

Якщо ви дізналися, що неповнолітній придбав дорогий і непотрібний товар, звертайтеся до директора того магазину. В письмовій заяві просіть визнати угоду недійсною, оскільки це передбачено законом, вимагайте проведення службового розслідування щодо того, хто продав товар неповнолітньому і чому. Для повернення грошей обов’язково надайте у магазин фіскальний чек і товар, який було придбано.

Це стосується і покупок в інтернеті. У випадку, якщо неповнолітній без вашого дозволу зробив замовлення, а ви дізналися про це потім, можете або відкликати товар, або знову ж вимагати скасування цієї покупки.

Якщо ваше прохання не буде задоволено магазином, можете звернутися:

  1.  до міської ради щодо захисту прав споживачів;
  2.  до поліції щодо правочину, який було вчинено неповнолітнім і не схвалено батьками, – з претензіями до магазину повернути вам кошти.

Ви також можете подати до суду позовну заяву про те, щоб визнати нікчемною угоду, здійснену неповнолітнім. Можете третьою стороною залучити відділ у справах неповнолітніх міської ради на підтримку вашого позову.

***

І наостанок. Привчіть дитину до того, що гроші заробити складно і що їх треба витрачати з розумом, заздалегідь планувати витрати. Привчіть їх не заздрити іншим і не вередувати, щоб придбати бажане. Окрім того, привчіть дитину довіряти вам, щоб усі власні бажання щодо покупок ви знали і вони були заплановані. Не обіцяйте дитині того, чого не можете придбати.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні