Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧим і як почистити дерев'яну кухонну дошку, щоб продовжити її службу та...

Чим і як почистити дерев’яну кухонну дошку, щоб продовжити її службу та убезпечити від бактерій

Этот материал также доступен на русском языке
Краще дерев'яних дощок ще нічого не придумали. Вони довговічні, екологічні, мають гарний зовнішній вигляд, вони стійкі на столі. Зрештою, саме на гладкій дерев'яній поверхні працювати з продуктами найприємніше.

Але у них є свої недоліки, а також вимоги щодо догляду.

Дерев’яні дошки дійсно можуть вбирати запахи та соки продуктів, але тільки якщо вони нічим не оброблені. Доглянуті дошки, просочені мінеральною олією, нічого не вбирають і легко миються.

Щодо накопичення бактерій, то і тут небезпека сильно перебільшена. Верхній міліметровий шар дощок (і старих і нових) має виражені антисептичні властивості, завдяки яким бактерії не виживають.

Бактерії дерева, що потрапили в більш глибокі шари, не передаються на продукти і також з часом гинуть.

Чим почистити дерев’яну кухонну дошку?

1. Вимийте кухонну дошку в гарячій мильній воді за допомогою щітки. Поставте її на ребро або підвісьте на гачку, щоб вона добре обсохла на повітрі.

2. Не забувайте дезінфікувати дерев’яну дошку. Змішайте рівні частини оцту і води, покрийте цим розчином дошку. Залиште так на півгодини, а потім ретельно промийте дошку гарячою водою.

3. Використовуйте сіль та лимон, щоб позбутися плям і запахів. Щедро посипте дошку сіллю, потім потріть поверхню половиною лимона. Залиште на 20 хвилин, потім промийте і висушіть.

4. Раз на місяць дошку добре обробляти олією – вона захищає дерев’яну поверхню від вологи і допомагає запобігати поширенню бактерій. На ніч на дошку потрібно нанести кілька крапель олії і розподілити її тонким шаром. Вранці зняти рештки олії м’якою тканиною або паперовим рушником.

Нагадаємо, ми розповідали, як легко відмити решітку на газовій плиті.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні