П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСкарбничка корисних порад домашньої енциклопедії

Скарбничка корисних порад домашньої енциклопедії

Этот материал также доступен на русском языке
У домашньому господарстві дрібниць немає – на кожен випадок корисна порада. Для багатьох людей господарювання – це справжнє катування.

Але насправді існує величезна кількість корисних порад та цікавих ідей, які можуть значно полегшити процес домоводства та перетворити його на приємне проведення часу. Крім того, слідуючи їм, ви зможете заощадити дуже багато часу та сил.

Прасуємо речі без праски

СПОСІБ ПЕРШИЙ. Змішайте оцет з водою в рівних пропорціях і залийте розчин у пляшку з розпилювачем. М’яту річ повісьте на вішалку або покладіть на рівну поверхню і розпорошите рівномірно розчин. Деякий час річ буде вологою, але підсохнувши, всі складки розгладяться, а запах оцту зникне.

ДРУГИЙ СПОСІБ. Відпаруйте м’ятий одяг над струменем пари з чайника або каструлі. Закипілу гарячу воду акуратно перелийте у тазик. Покладіть його у ванну або душову кабінку, а над ним на 20-30 хвилин повісьте річ, яку треба розгладити.

ТРЕТІЙ СПОСІБ. Покладіть річ, яку потрібно випрасувати, на рівну поверхню, а зверху – вологий рушник. Розрівняйте його руками, натискаючи зверху і ніби вирівнюючи його та одяг під ним. Потім річ дістаньте, повісьте на плічка і залиште сушитися.

Чим замінити пральний порошок?

При пранні речей, крім порошку та мила, можна використовувати і рідину для миття посуду. Нею можна попередньо обробити пляму на тканині, а потім додати трохи в саму пральну машину. Також цей засіб є ефективним і при ручному пранні. Такий своєрідний замінник прального порошку згодиться і тим, хто страждає на алергію на синтетичні засоби і хоче заощадити на їх покупці.

Як легко відмити решітку на газовій плиті?

Застеліть ванну або великий таз старими рушниками, покладіть туди решітки з плити і залийте водою, щоб вона повністю їх покривала. Додайте у воду порошок або засіб для чищення і залиште на ніч. На ранок весь бруд і жир з решіток легко можна прибрати твердим боком кухонної губки або металевою щіткою. Для більшого ефекту можна додати соду: вмочуйте твердий бік губки в розчин з соди і засобу для миття посуду.

Вода з-під крана: робимо запаси

Мати запаси води сьогодні нікому не завадить. Але зберігати воду потрібно правильно.

  • Не тримайте воду у великій за розміром тарі.
  • Вибирайте прозорі контейнери з харчового пластику або скляні банки.
  • Розміщуйте тару з водою подалі від світла.
  • Не зберігайте пляшки з водою на вулиці – взимку вода замерзне, і якщо в домі не буде тепла, то розтопити її буде важко.
  • Очищайте воду, якщо зберігаєте її кілька місяців. Візьміть марлю і загорніть в неї кілька таблеток активованого вугілля. Покладіть пакунок на дно посудини з водою на 8-10 годин. Після цього використовуйте очищену воду.

Як ходити до крамниці, коли немає світла?

Щоб при відключенні електроенергії не придбати зіпсовані продукти у крамниці:

  • вибирайте крамницю, у якій відключення відсутні або відбуваються рідше, ніж на інших лініях;
  • відвідуйте крамниці з більшою кількістю покупців, туди найчастіше постачають свіжі товари;
  • купуйте насамперед ті продукти, які виготовили нещодавно;
  • зверніть увагу на завантаженість холодильників – якщо в них забагато їжі, продукти швидше псуватимуться, а холодильники погано утримуватимуть температуру;
  • купуйте молоко виключно в тетрапаках, а м’ясні вироби (ковбаси) у вакуумних упаковках або такі, що пройшли процедуру копчення;
  • не купуйте їжу зі знижкою, у якої вже закінчується термін зберігання, швидше за все, цей продукт вже зіпсувався.

Ялинка на стіні з гірлянди

Якщо у вас немає можливості придбати живу або штучну ялинку, порадуйте дітей та близьких саморобною ялинкою на стіні. Візьміть двосторонній скотч і зробіть контур ялинки на стіні. Далі поверх контуру зі скотчу прикріпіть новорічну гірлянду з ліхтариків на батарейці. У дні без світла така ялинка виглядатиме чарівно і приноситиме користь, освітлюючи приміщення. Інший варіант оформити ялинку з дощу або іграшок: можна підвісити кульки до стелі на різній висоті таким чином, щоб вийшла ялинка.

Позбавляємося сухості рук та обличчя

Через холоди і сухе повітря у квартирі наше обличчя та руки починають сохнути. Щоб наситити шкіру корисними вітамінами і привести її до норми, регулярно робіть такі маски.

  • Зріжте два листи каланхое, подрібніть і вичавіть одну столову ложку соку. Змішайте сік з однією чайною ложкою оливкової або будь-якої косметичної олії і нанесіть на обличчя та руки. Через 20 хвилин змийте маску теплою водою.
  • Якщо у вас є гарбуз, м’якуш овочів натріть на дрібній тертці і вичавіть сік. Соком просочіть руки, а кашку нанесіть на обличчя. Для кращого ефекту можете додати будь-яку косметичну олію – кокосову, оливкову, лляну або масажну. Тримати маску 15-20 хвилин, після чого змити теплою водою.

Як сушити лак для нігтів?

Приготуйте посудину з холодною водою. Що холодніша вода, то швидше висихає лак. Ще можна взяти кубики льоду – це допоможе тонізувати шкіру рук і покращити кровообіг. На сухі нігті нанесіть ваш улюблений лак, а за кілька хвилин опустіть нігті у воду і потримайте там 3-5 хвилин. Струсіть руки від води і обсушіть на повітрі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні