П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк вивести камені з нирки?

Як вивести камені з нирки?

Этот материал также доступен на русском языке
Майже всі пацієнти з сечокам'яною хворобою мріють про одне - розчинити камені. Усі хочуть попити якихось чарівних пігулок, щоб камені розсмокталися.

Відповідає лікар-уролог Сергій Біломитцев:

«Варіантів багато, вибір залежить від розташування, величини, складу та щільності каменів. Наприклад, якщо камінчик невеликий і знаходиться в сечоводі, лікар може призначити препарати, що розширюють сечовід і полегшують самостійне відходження каменю.

Однак майже всі пацієнти з сечокам’яною хворобою мріють про одне – розчинити камені. Усі хочуть попити якихось чарівних пігулок, щоб камені розсмокталися.

Це можливо тільки у разі уратного каміння, що утворилося з сечової кислоти. Таких пацієнтів приблизно 15%. Припустити наявність уратного каміння дозволяє підвищений рівень сечової кислоти в аналізах крові, підвищена маса тіла у пацієнта, схильність до жирної та м’ясної їжі. Характерно, що уратне каміння не видно на рентгені.

Дистанційна літотрипсія – друге улюблене після розчинення лікування у пацієнтів із сечокам’яною хворобою. Не треба «залазити» в організм, а притулили апарат до попереку, навели на камінь за допомогою ультразвуку або рентгена і ударною хвилею роздробили його. Таке лікування можливе, якщо камені не надто щільні та великі.

Але основний метод сьогодні – ендоскопічні втручання через природний сечівник або через прокол в ділянці нирок діаметром не більше стрижня кулькової ручки. Вводяться тонкі гнучкі інструменти, оснащені відеокамерою. Після цього камінь дробиться на місці в пісок і виводиться з організму.

Якщо камінь знаходиться у нирці, розміром не більше 5 мм і не турбує, його можна просто спостерігати. З сечоводу 4-міліметрові конкременти у 85% випадків відходять самостійно. Однак якщо у пацієнта з сечокам’яною хворобою на тлі ниркової кольки підвищилася температура, потрібно викликати «швидку» і вирушати у стаціонар. Температура може свідчити про запалення, що почалося в нирці, а це вже життєзагрозний стан.

ВАЖЛИВО!

У 40% людей протягом п’яти років після лікування каміння з’являються знову. Тому віддалений камінь, що самостійно вийшов, потрібно постаратися віддати на аналіз. Фахівці з’ясують його хімічний склад і на підставі цього дадуть рекомендації щодо дієти або прийому препаратів, наприклад, таких, що змінюють кислотність сечі. А якщо виявлять фосфатні камені, які говорять про інфекцію сечовивідних шляхів, призначать препарати, що вбивають патогенні бактерії».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні