Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯку середню зарплату вважають за перерахунку пенсії? Чи немає дискримінації?

Яку середню зарплату вважають за перерахунку пенсії? Чи немає дискримінації?

Этот материал также доступен на русском языке
У 2017 році відбулося так зване осучаснення пенсій. Тоді всі пенсії, призначені раніше, були перераховані зі застосуванням показника середньої зарплати в країні за 2014-2016 роки.

«Виходив на пенсію у 2010 році, пенсія становила 120 євро. Нині пенсія – близько 70 євро. Звернувся до Пенсійного фонду для перерахунку пенсії, але мій розрахунок там забракували. Я у своїх розрахунках використав середню зарплату по країні у розмірі 14 тисяч гривень. Але мені відповіли, що для розрахунку моєї пенсії враховується середня зарплата в Україні у розмірі трьох тисяч гривень. Це якась дискримінація.

Петро Глазньов, лист надійшов на електронну пошту редакції»

Дійсно, такий стан справ виглядає несправедливим. Але все спирається на законодавство, яким подібна дискримінаційна норма закріплена.

Пояснимо на вашому прикладі. Коли ви виходили на пенсію у 2010 році, при її розрахунку було застосовано середню зарплату по Україні за 2009 рік, яка становила тоді 1650,43 гривні. Тобто, при призначенні пенсії застосовувалася середня зарплата по країні за рік, що передував року звернення за призначенням пенсії. Це було передбачено статтею 40 редакції Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», що діяла на той момент.

З 2012 року норма дещо змінилася, і на теперішній час при призначенні пенсії застосовують середню зарплату не за один, а за три роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

***

Звернімо увагу, що у 2017 році відбулося так зване осучаснення пенсій. Тоді всі пенсії, призначені раніше, були перераховані зі застосуванням показника середньої зарплати в країні за 2014-2016 роки, що становило 3764,40 гривні. У вашому випадку її теж мали застосувати замість тієї, яку враховували при призначенні пенсії. Очевидно, саме це мали на увазі працівники Пенсійного фонду, коли казали, що при розрахунку вашої пенсії враховується зарплатау розмірі три тисячі гривень.

У наступні роки вказану суму кілька разів індексували. Востаннє це сталося у березні поточного року. Таким чином, 3764,40 гривні поступово перетворилися на 7405,03 гривні. Саме остання сума застосовується для розрахунку більшості пенсій, призначених до 2018 року. Вважаємо, що це стосується і вас.

***

Водночас людям, які йдуть на пенсію, наприклад, 2023 року, при її розрахунку враховують уже показник середньої зарплати за 2020-2022 роки, що становить 12 236,71 гривні. Звичайно, ця сума вища, ніж у тих, хто пішов на пенсію у попередні роки. Але такий закон.

Як бачимо, індексація пенсій періодично здійснюється, але з такими темпами старі пенсії не зможуть наздогнати за розмірами нові. Виправити це можна лише шляхом внесення змін до законодавства, щоб, наприклад, прив’язати розмір пенсії чітко до середньої зарплати в країні та щорічно її переглядати.

Доповнимо, що, за останніми даними Пенсійного фонду, середня зарплата в Україні за березень 2023 року становила 13 423,28 гривні. Дані за другий квартал цього року поки що не публікувалися.

Нагадаємо,  ми розповідали, якою є мінімальна пенсія у людини з повним стажем.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні