П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКому з українських пенсіонерів загрожують зупинити виплату пенсії та як можна відновити...

Кому з українських пенсіонерів загрожують зупинити виплату пенсії та як можна відновити отримання нарахувань

Этот материал также доступен на русском языке
Заяву про поновлення виплати пенсіонер має написати і подати до Пенсійного фонду особисто.

«Два роки тому ми з мамою виїхали за кордон. В Україні пенсію їй приносила листоноша, тому весь цей час своїх виплат мама не отримувала. У мене з’явилася нагода приїхати в Україну (мама за станом здоров’я приїхати зі мною не зможе). Чи можу я оформити пенсійну картку без мами і які документи мені для цього знадобляться?

Марина, м. Ужгород, Закарпатська обл.»

Якщо людина протягом шести місяців не забирала на пошті свою пенсію, то виплата пенсії за законом призупиняється до з’ясування обставин. Заяву про поновлення виплати пенсіонер має написати і подати до Пенсійного фонду особисто. Тобто переоформити виплату замість мами ви не зможете.

У разі повернення в Україну мама зможе подати заяву на поновлення виплат самостійно. В такому разі їй повернуть недоотриману пенсію за минули час, але не більше ніж за три роки.

Разом з тим зауважимо, що особи, які тимчасово проживають за кордоном, незабаром зможуть поновити виплату своєї пенсії дистанційно. Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів №328 від 18 квітня 2023 року.

***

Основні нововведення такі:

  • Особа може подавати заяву про виплату (зміну способу виплати) пенсії або грошової допомоги через установи уповноважених банків в електронній формі з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Це дозволяє відкривати рахунок і оформлювати платіжну картку віддалено без візиту до відділення через офіційний сайт або мобільний застосунок банку. При відкритті рахунку ідентифікація клієнта здійснюється банком шляхом відеоверифікації.
  • Отримувати пенсійні виплати за кордоном можна буде шляхом міжнародного переказу через «Укрпошту» – в рамках експерименту, за умови наявності в неї технічної можливості. Це особливо актуально для пенсіонерів, які не мають поточних рахунків, відкритих в українських банках. Однак зазначена процедура ще не запрацювала, бо опрацьовуються технічні питання, адже Кабінет Міністрів ще мав ухвалити додаткову постанову щодо реалізації можливості відправлення міжнародним поштовим переказом пенсій громадян, які тимчасово проживають за межами країни.
  • Відновити виплату пенсії, яка була припинена у період воєнного стану, без приїзду до України можна ще в такий спосіб – надіслати відповідну заяву поштою у порядку, встановленому Пенсійним фондом. 

***

Передбачається, що до заяви про призначення (поновлення) пенсії особи, яка тимчасово проживає за кордоном, додають копії документів, в тому числі документи про отримання тимчасового захисту або статусу біженця та реєстрацію їх місця тимчасового проживання за кордоном (з перекладом), засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України або нотаріально. 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні