Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧим небезпечна спека для літньої людини: як зберегти бадьорість та активність у...

Чим небезпечна спека для літньої людини: як зберегти бадьорість та активність у спекотні дні

Этот материал также доступен на русском языке
Найбільш небезпечними наслідками можуть бути тепловий удар та теплове виснаження. Тепловий удар відбувається, коли організм не здатний охолоджувати себе в спеку: потіння неефективне і температура тіла швидко підскакує, досягаючи іноді 41 градусів Цельсія і більше протягом 15 хвилин (!).

Відповідає лікар-геронтолог Надія Руніхіна:

Спека – серйозне випробування для організму літньої людини, яка має, як правило, кілька захворювань.

Серцево-судинна система у небезпеці

Насамперед збільшується навантаження на серцево-судинну систему, зростає частота серцевих скорочень. Артеріальний тиск може поводитися по-різному: у когось підвищується, у когось знижується. Потрібно регулярно вимірювати тиск і вчасно приймати ліки.

Дуже небезпечним є зневоднення

Дуже небезпечною є дегідратація, тобто зневоднення. У спеку збільшується випаровування вологи зі шкіри та слизових, людина втрачає не лише воду, а й електроліти – солі натрію, калію, кальцію в крові. І заповнювати рідину треба вчасно. Однак у людей похилого віку з цим можуть бути проблеми.

З віком багато які люди починають гірше відчувати спрагу. Є пацієнти, які через такий старечий синдром, як нетримання сечі, спеціально намагаються обмежувати вживання води. Інші намагаються менше пити, щоб уникнути рясного потовиділення.

А зменшення рідини в організмі призводить до цілого каскаду несприятливих реакцій. Зокрема, підвищується ризик тромбозів, оскільки збільшується в’язкість крові.

Парадокс: у спекотні дні мало звернень до поліклініки

У спекотні дні в поліклініку, як правило, не дуже багато звернень. Найчастіше людині похилого віку важко організуватися, прийти і звернутися до лікаря у спеку. І це є проблемою. Через війну звернення бувають вже скоропомічні – інфаркт, інсульт, падіння, травма, гіпертонічний криз.

Наприклад, у Німеччині підрахували, що у спеку кожна третя причина госпіталізацій геріатричних пацієнтів пов’язані зі зневодненням (перші дві – серцево-судинні захворювання і травми).

Саме зневоднення стає причиною екстреної госпіталізації.

Хоча проблема вирішується дуже просто: контроль за кількістю випитої води. Невипадково в медичних закладах, особливо в геріатричних відділеннях, медперсонал додатково 2-3 рази на день проходить по палатах з водою і просить пацієнтів більше пити. Тому і в сім’ї родичам слід уважніше стежити не тільки за тим, які таблетки прийняла літня людина, а й за тим, чи достатньо випиває води.

Нове на сайті