Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачВідключення світла і води: до чого готуватися?

Відключення світла і води: до чого готуватися?

Этот материал также доступен на русском языке
У липні-серпні в Україні, можливо, відновляться віялові відключення світла. До того ж не виключеною є можливість відключень води.

Чому таке є можливим і що з цього приводу говорять експерти?

Електрика: в борг у Європи

Відключення світла для населення в Україні є можливим у липні-серпні. У цей період через спеку багато електрики споживає і населення, і підприємства (працюють кондиціонери). А от потужностей в українській енергосистемі, як і раніше, недостатньо.

За інформацією директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, Україна щодня змушена брати аварійну допомогу електроенергії з Європи. І що спекотніше, то дедалі більшою стає нестача електрики. В Україні за останні роки в літній період дефіцит електроенергії був таким самим високим, як і взимку. Тому влітку, вважає експерт, цілком ймовірними є обмеження постачання електрики населенню.

Що буде із забезпеченням українців електроенергією восени – залежить від ситуації у країні.

Відновити знищені та пошкоджені минулої зими об’єкти енергетичної інфраструктури до наступного опалювального сезону в повному обсязі не вдасться, вважає Харченко. Але навіть якщо відновлять частину необхідного – цього також буде достатньо, щоб покрити поточні потреби в електроенергії. Разом з тим, не виключено, що у жовтні-листопаді на енергетичну інфраструктуру України відновляться ракетні атаки рашистів.

Вода: можуть встановити графік

З липня Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення підвищити тарифи практично для усіх водоканалів країни. Українці мусили б платити за воду в середньому на третину більше.

Президент Зеленський і Міненерго розкритикували це рішення. І НКРЕКП поки що залишила тарифи на колишньому рівні. Споживачі зітхнули з полегшенням. А ось водоканали ризикують погрузнути у боргах – у них може не виявитися коштів, щоб розрахуватися за електрику. Тоді або держава має покривати їхні витрати з бюджету, або постачальники відключатимуть електроенергію. Тому є ймовірність, що у будинках українців вода буде не цілодобово, а за графіками, вважають фахівці.

Разом з тим експерт у сфері житлово-комунального господарства Олег Попенко впевнений, що до тривалих відключень водопостачання водоканали вдаватися не будуть. І обмежувати подачу води вони також не можуть. У крайньому разі введуть відключення під час мінімального навантаження – з 13.00 до 15.00.

Втім, все ж таки у водоканалів є «лазівка», що дозволяє на певний час припинити водопостачання. Для цього комунальники можуть оголосити масштабний ремонт мереж. У цьому разі водопостачання можна обмежити на досить тривалий термін.

Електроенергію просять економити

«Укренерго» просить українців економити електрику в період з 16.00 до 23.00. Енергетики пояснюють: масштабні ремонтні роботи на магістральних мережах та електростанціях тривають. А значить – у роботі задіяно менше енергоблоків і основного обладнання високовольтної інфраструктури.

Нове на сайті