Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаПільги«Пряма лінія» Мінветеранів України: відповіді на питання про виплати, компенсації, про живих...

«Пряма лінія» Мінветеранів України: відповіді на питання про виплати, компенсації, про живих та загиблих (продовження)

Этот материал также доступен на русском языке
У Міністерстві у справах ветеранів України відбулася "пряма телефонна лінія" для внутрішніх переселенців, серед яких багато учасників бойових дій, сім'ї загиблих воїнів.

На запитання докладно відповіли директор Департаменту соціального захисту ветеранського відомства Руслан Приходько, його заступник Руслан Кучук та начальник відділу з розробки та реалізації житлових програм цього ж департаменту Олена Недиба.

Я інвалід війни ІІ групи. Отримав контузію та мав інсульт у 2014 році. Я ніяк не можу отримати житло. Не маю ні прописки, нічого, фактично живу на вулиці. Стою на квартирному обліку в Миколаєві. Мер обіцяє дати 200 квартир військовослужбовцям, а інвалідам війни, каже, Київ повинен займатися. Подавав документи на призначення грошової компенсації за житло, але мені лише обіцяють. Чому місто не може придбати мені житло?

— У зв’язку з тим, що у 2022 році кошти, які були передбачені Мінветеранів в бюджеті на виплату грошової компенсації, спрямувалися на підтримку обороноздатності держави і переведені до резервного фонду, фінансування житлових програм не відбувалось.

У цьому році передбачено фінансування. Була подана потреба, відповідно до Постанови КМУ № 719 від 19 жовтня 2016 року, станом на 01.03.2023 р., для виплати грошової компенсації.

По Миколаївській області, зокрема по місту Миколаєву, потреба на фінансування складає 71,3 мільйона гривень.

Згідно з затвердженим розподілом Урядом України від 26.05.2023 № 463-р, на Миколаївську область спрямовано кошти в обсязі 28 млн. 953 тис. грн. Орієнтовно кошти можуть отримати 14 осіб, яким було призначено грошову компенсацію з 2018 року. Виплата компенсації здійснюється в порядку черговості за пільговою категорією. Згідно з поданою потребою по Миколаївській області — це 34 особи. Наразі вам найкраще звернутися до регіонального органу соціального захисту Миколаївської ОДА.

Щодо надання житла від міста, то так, на сьогодні це є проблемні питання через обмеженість фінансових ресурсів місцевих бюджетів. У першу чергу кошти спрямовуються на підтримку обороноздатності держави та соціальні виплати. Органи місцевого самоврядування реалізують програми, на які виділені кошти з державного бюджету.

Я мати загиблого військового. Хочу дізнатися, чи є правовою довідка, яку видала військова частина, про те, що мій син брав участь у заходах оборони України з 24 лютого 2022 року, для оформлення статусу члена сім’ї загиблого захисника органами праці та соціального захисту населення?

— Перш за все, прийміть наші співчуття. Що стосується вашого питання, то, згідно із Постановою КМУ №740 від 23 вересня 2015 року, визначено перелік документів, необхідний для встановлення статусу члена сім’ї загиблого Захисника/Захисниці України. Рішення про відповідний статус встановлюється управлінням соцзахисту за місцем реєстрації. Однак довідка про участь — не є одним із основних документів для встановлення відповідного статусу.

Чи можна дізнатися, коли надійде перша частина компенсації за загиблого сина? Він загинув 7 грудня 2022 року. Усі документи оформлені належним чином. Коли очікувати допомогу, чи існують якісь терміни?

— Виплати здійснюються, відповідно до Постанови КМУ №168 від 28 лютого 2022 року. Виплату здійснює силове відомство, у підпорядкуванні якого проходив службу Захисник — у межах своїх бюджетних призначень. Але вона буде, не хвилюйтеся.

Я 19 січня 2023 року звільнений зі Збройних сил України. Службу проходив у військовій частині 3085. Пройшов МСЕК 08.03.2023 р., отримав ІІ групу інвалідності. До цього часу невідомо про одноразову виплату і нарахування пенсії.

— Це питання комунікації між військовою частиною, де ви проходили службу та інших структур. Для нарахування виплат рекомендуємо звернутись до ТЦК, який звертається до військової частини. У військовій частині, на жаль, не завжди є компетентні фахівці, які своєчасно і правильно оформляють документи.

Я звільнений з військової служби, доглядаю за батьком, який є інвалідом ІІ групи. Служив у першій окремій бригаді спеціального призначення ім. Івана Богуна. І вже кілька місяців я не можу добитися статусу УБД. Надсилаю до військкомату запити, їх забирають, але відповіді мені не дають. Я телефоную в частину, а там кажуть, що нічого не надходило. Маю 5 копій листів, що комісаріат надіслав документи спецзамовленням.

— Тут має відбуватись комунікація між ТЦК і військовою частиною щодо пришвидшення направлення до них документів. Рекомендуємо зробити наступним чином: написати в довільній формі звернення на Міністерство оборони України, на Генеральний штаб Збройних сил України та прикріпити до нього всі копії листів ТЦК, які були направлені на військову частину та попросити у зверненні вчинити заходи відповідного реагування.

Я колишній військовослужбовець військової частини 7015, звільнений за станом здоров’я. Військкомат довгий час не дає запит на військову частину на документи для оформлення статусу учасника бойових дій, невикористану відпустку, невиплачені кошти. Військова частина просто відмовчується і відповіді ніякої не дає.

— Зверніться з офіційним листом до Міністерства оборони України з копією листа ТЦК про відправлення документів на військову частину. Щоб Міноборони посприяло в пришвидшенні направленні цих документів з військової частини. Отже, коли прийде до них лист від Міноборони, військова частина пришвидшить їх розгляд і оформлення.

Мій син наприкінці 2021 року як учасник бойових дій і ВПО отримав кошти згідно із Постановою КМУ №280 від 18 квітня 2018 року для придбання житла на особистий спеціальний рахунок в Ощадбанку. У зв’язку з повномасштабним вторгненням кошти не були використані. При обороні Маріуполя син потрапив у полон. Станом на зараз він там уже більше року. Чи залишаються кошти на рахунку сина, адже у постанові прописано, що в разі їх не використання протягом року, вони будуть повернуті до бюджету? І чи може бути сума компенсації збільшена, враховуючи інфляцію?

— Під час дії воєнного стану та ще 6 місяців після його припинення кошти зберігаються на рахунку. Особі, яка звільниться з полону, необхідно за новим місцем переміщення звернутися до уповноваженого органу і подати документи про те, що хоче перевести виплату за новим місцем проживання. З приводу перерахунку грошової компенсації у зв’язку з інфляцією, наразі такого не передбачено, оскільки на момент зарахування коштів на спеціальний рахунок, грошова компенсація була виплачена в повному обсязі.

(Закінчення слідує) 

Автори: Тамара Тисячна і Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні