Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧим корисні й чим шкідливі печериці

Чим корисні й чим шкідливі печериці

Этот материал также доступен на русском языке
Свіжі печериці можна купити на будь-якому ринку або супермаркеті, не побоюючись отримати харчове отруєння. Але навіть ніби нешкідливі печериці мають свої протипоказання і можуть завдати шкоди при деяких захворюваннях.

Корисні властивості печериць 

Печериці містять величезну кількість вітамінів, серед яких A, PP, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е, H, D. З мікроелементів в них є натрій, фосфор, кальцій, хлор, калій, цинк, йод, фтор, молібден. Однак навіть за такої кількості корисних речовин печериці можна включати до раціону не частіше двох разів на тиждень і невеликими порціями. Краще – варити або запікати гриби.

  • Печериці покращують обмін речовин і стан серцево-судинної системи, очищають організм від токсинів, зміцюють кістки, знижуючи ризик розвитку остеопорозу.
  • Вітаміни і мінерали, що містяться в грибах, зміцнюють нервову систему, підвищують працездатність, покращують пам’ять і здатність до концентрації.
  • Органічні кислоти, на які багаті печериці, служать профілактикою від атеросклерозу, а антиоксиданти покращують стан шкіри, волосся і нігтів. Натрій допомагає нормальному функціонуванню нирок, але треба враховувати, що ці гриби дозволено їсти лише при здоровій сечостатевій системі.

Яку небезпеку таять гриби

Що стосується шкідливого впливу на здоров’я, то печериці, як і будь-які гриби, вважаються важкою їжею для шлунка. У них міститься хітин, який не засвоюється організмом, тому можуть виникнути здуття та відрижка. А тим, у кого було діагностовано гастрит, холецистит, виразку та алергію, рекомендується перед вживанням грибів проконсультуватися з лікарем.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні