Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк військовослужбовцеві отримати інвалідність

Як військовослужбовцеві отримати інвалідність

Этот материал также доступен на русском языке
Лише за перший рік війни інвалідності набули понад 2000 військовослужбовців. Встановленням інвалідності займається медико-соціальна експертна комісія (МСЕК). Висновок МСЕК також є підставою для отримання грошових виплат.

Щоб пройти МСЕК, потрібно одержати направлення. Залежно від обставин відрізнятиметься порядок дій.

  • Ситуація 1. Якщо військовослужбовець проходить стаціонарне лікування, по направлення на МСЕК (форма № 088\о) слід звертатися до свого профільного лікаря.
  • Ситуація 2. Чинний військовослужбовець повинен звернутися з рапортом про проходження МСЕК до безпосереднього командира. Після його розгляду командир дозволить залишити військову частину для проходження МСЕК.
  • Ситуація 3. Якщо військовослужбовець перебуває поза військовою частиною (наприклад, у відпустці за станом здоров’я), йому слід звернутися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат), який може надати направлення на проходження МСЕК.
  • Ситуація 4. Якщо людина звільнилася з військової служби, то направлення може дати сімейний лікар.
  • Ситуація 5. Якщо пацієнт звертається по встановлення інвалідності й не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може ухвалити рішення про встановлення інвалідності заочно (на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії).

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні