П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаРізнеГасло «Слава Україні!» вигадали харківські студенти

Гасло «Слава Україні!» вигадали харківські студенти

Этот материал также доступен на русском языке
Гасло «Слава Україні!» має давню історію. Воно виникло набагато раніше за бандерівський рух і звучало як під час боротьби за свободу України, так і під час здобуття країною незалежності.

Першими використовувати слова «Слава Україні!» стали харківські студенти ще наприкінці ХІХ століття. Відрізнялося гасло тим, що відгуку «Героям слава!» ще не існувало, а на слова «Слава Україні!» було прийнято відповідати: «По всій землі слава!».

Починаючи з 1917 року, під час перших визвольних рухів серед українських борців за незалежність з’явилася традиція вітати одне одного словами, які прославляють Україну. 1920 року командувач армії УНР* Михайло Омелянович-Павленко підписав наказ, згідно з яким заклик «Слава Україні!» було затверджено як офіційне привітання. Відповідати на нього тоді потрібно було: «Слава! Слава! Слава!».

У сучасному вигляді це гасло і відповідь на нього з’явилися лише 1941 року. На своїх зборах його затвердили члени бандерівського крила Організації українських націоналістів, проте розповсюджуватися це вітання стало завдяки бійцям Української повстанської армії.

***

Важливо, що протягом усієї історії гасла у відповідь на нього ніколи не використовували слова «Смерть ворогам!» і «Україна понад усе!». Ці девізи запроваджено керівництвом одного з політичних національних рухів 1990 року – Української народної самооборони (УНСО).

2018 року Верховна Рада затвердила гасло «Слава Україні!» і відгук на нього «Героям слава!» як офіційне вітання у Збройних силах і Національній поліції України.

Для сучасників це вітання асоціюється не лише з українцями і революціями, а й з повномасштабною війною Росії проти нашої країни. З початку вторгнення РФ це гасло також почали використовувати для підтримки України і у західних країнах. Його можна було почути від екс-прем’єра Британії Бориса Джонсона, канадського прем’єра Джастіна Трюдо, польського президента Анджея Дуди. А президент США Джо Байден написав його латиницею у гостьовій книзі Маріїнського палацу під час свого візиту до Києва.

 За прославлення України – розстріл

Перша в історії страта за слова «Слава Україні!» сталася у березні 1919 року. Тоді за вироком військового суду розстріляли двох українців, які перед стратою встигли крикнути: «Слава Україні!» За ці ж слова у грудні минулого року російськими окупантами було розстріляно і снайпера ЗСУ Олександра Мацієвського.

* УНР – Українська Народна Республіка

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні