Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатП'ять питань про розподіл майна подружжя

П’ять питань про розподіл майна подружжя

Этот материал также доступен на русском языке
Після розірвання шлюбу часто виникає проблема, як поділити надбане майно. Але іноді стрес призводить до того, що друга половина погоджується на всі умови. А дарма – треба вчитися захищати свої права: орієнтуватися у законодавстві і вникати у всі деталі.

1. В який суд треба звертатися?

Згідно зі статтею 68 Сімейного Кодексу України, розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте за час шлюбу. Розпоряджання спільним майном після розірвання шлюбу здійснюється співвласниками виключно за взаємною згодою. Добре, коли колишні чоловік та дружина добровільно розподілять між собою майно або відшкодують грошима, враховуючи інтереси дітей, різні сімейні обставини. Але якщо виникають конфліктні ситуації щодо користування або поділу майна, потрібно звертатися до суду.

Візьміть до уваги: початок позовної давності для вимоги про поділ спільного майна обчислюється не з дати прийняття постанови державного органу РАЦС або з дати набрання рішенням суду законної сили, а від дня, коли один із співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності. Позовну заяву подають до суду за місцем проживання.

2. Яким буде судовий збір?

При поданні позовної заяви сплачується судовий збір. Можна дізнатися його розмір за допомогою онлайн-сервісу. Так, на сайті Судова влада (court.gov.ua) вказано розрахунок судового збору про поділ майна при розірванні шлюбу – один відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму і не більше трьох розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (зараз такий прожитковий мінімум складає 2684 грн.).

Щоб розрахувати цю суму, на сайті можна ввести вартість майна, яке підлягає розподілу, – і буде визначено суму сплати судового збору.

До речі, в позовній заяві можна просити в судовому порядку визнати певне майно спільною сумісною власністю подружжя або вимагати грошову компенсацію вартості половини спільного майна. Якщо у вас складний матеріальний стан, обов’язково надайте до позовної заяви довідки про доходи, надайте відомості щодо дітей, якщо потрібно, медичні довідки, якщо ви хворієте.

3. Як ділиться майно?

Згідно зі статтею 60 Сімейного Кодексу майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Статтею 57 Сімейного Кодексу передбачено, що особистою приватною власністю дружини (чоловіка) є майно, набуте нею (ним) до шлюбу. Тобто при поділі майна судом буде враховано багато обставин.

Якщо чоловік або жінка не працювали, пиячили, не привносили до спільної власності нічого, про це також важливо заявити.

4. Чи можна поділити майно між тими, хто не перебував у шлюбі?

Так, можна. Якщо чоловік і жінка не перебувають у будь-якому іншому шлюбі і між ними склалися усталені відносини, що притаманні подружжю. Але в суді повинно бути встановлено факт проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу в період, протягом якого було придбано спірне майно.

Можна до цього додати фото спільного проживання, з відпочинку з дітьми, родичами, друзями, які підтверджують факт спільного проживання чоловіка та жінки, ведення ними спільного господарства.

Якщо судом буде встановлено, що вони проживали однією сім’єю без реєстрації шлюбу, і майно також буде встановлено об’єктом права спільної сумісної власності. Таким чином, це майно підлягає поділу.

5. Які докази надавати до суду щодо поділу майна?

Можете перерахувати усе, що було придбано, і спільно подаровано подружжю від початку весілля. Можете надати квитанції товарів та речей, які були придбані для користування родини.

Якщо було зроблено ремонт за кошти одного з подружжя і є докази цього, можна також вимагати відшкодування за ремонтні роботи.

Якщо ви брали кредит під час подружнього життя – надайте кредитний договір, квитанції, які б підтверджували ваші оплати.

Все це буде розглядатися судом і від цього буде залежати його рішення.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні